ISTORIE ȘI CULTURĂ TULCEANĂ. BANDITUL LICINSKI – ÎNCEPUTUL REFORMEI POLIȚIENEȘTI
Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea vă invită să participați la simpozionul intitulat ”ISTORIE ȘI CULTURĂ TULCEANĂ. BANDITUL LICINSKI – ÎNCEPUTUL REFORMEI POLIȚIENEȘTI”, eveniment organizat în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea, Casa Corpului Didactic Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean Tulcea și Ziarul ”Delta” Tulcea.
Acțiunea se va desfășura sâmbătă, 18 mai 2019, începând cu ora 17.30, în foaierul Muzeului de Artă Tulcea, fiind inclusă în calendarul activităților organizate în contextul proiectului național ”Noaptea Muzeelor”.
Tema simpozionului o reprezintă începutul modificării legilor polițienești, bazate pe activitatea răufăcătorului tulcean Simion Licinski, care în perioada 1887 – 1891 a devenit un ”caz” național, puternic mediatizat de presa vremii.
Aportul lui Licinski este acela că prin istoria sa, povestită în jurnalele vremii, ne-a făcut cunoștință cu viața Tulcei și tulcenii adevărați, în perioada 1887 – 1891.
Evenimentul va cuprinde două etape. Prima etapă este reprezentată de lansarea romanului ”Tulcea sub banditul Licinski”, ocazie cu care, autorul, domnul profesor Ariton Nicolae va prezenta contextul în care Simion Licinski, un bandit mediocru, a fost ridicat la rang de legendă de către presă și contemporanii săi. Transformat de presa națională într-un adevărat mit, imposibil de arestat de către autorități, cazul banditului Licinski este cel care influențează în mare măsură ”reformele” din structurile polițienești, care încercau să-și sporească puterea și eficiența. Astfel, în anul 1892, după lichidarea banditului, are loc o reorganizare a serviciilor centrale ale Ministerului de Interne.
Cea de-a doua etapă constă în desfășurarea concursului intitulat Poliția ” privitoare asupra liniștii și păzirea bunei rânduieli”, care constă în expunerea desenelor realizate de elevii Liceului de Arte ”George Georgescu” și surprind activitatea poliției tulcene la sfârșitul secolului al XIX lea. Desemnarea celor mai expresive lucrări va fi realizată de către un grup de elevi din cadrul aceleiași unități de învățământ.
Concursul are drept scop promovarea valorilor tulcene și normelor de prevenire antiinfracțională și antivictimală a cetățenilor județului Tulcea, văzute prin prisma timpurilor de altădată și readucerea în actualitate a unui personaj tulcean uitat, precizează comunicatul I.P.J. Tulcea.
foto: povestilemariinegre.ro
(G.D)