Politică/Administrație

La aflarea noilor măsuri fiscale prin care se interzice inclusiv achiziția de carte sistemul SEAP s-a blocat

Sistemul integrat de achiziții publice, SEAP, s-a blocat după ce guvernul a pregătit un proiect de ordonanță de urgență care urmărește să limiteze cheltuielile instituțiilor publice.

Sub semnătura premierului Marcel Ciolacu, în forma inițială, noul act normativ interzice o serie de categorii de cheltuieli printre care se numără achiziția de cărți, publicații și materiale documentare, reparațiile curente, furniturile de birou, consultanța sau pregătirea profesională.

În ceea ce privește achiziția de carte, măsura nu este singulară, acesta a mai fost blocată de guvernul Ciolacu în perioada octombrie 2023 – martie 2024, pentru prima dată în istoria post-decembristă. Fără a preciza care este impactul bugetar al unui asemenea demers cu repercusiuni negative în domeniul cultural-educativ și editorial s-a propus stoparea alimentării cu carte a instituțiilor de cultură, în special biblioteci și muzee. În aceste condiții, sumele cu această destinație prevăzute în bugete se vor întoarce necheltuite la bugetul de stat.

Dar situația este și mai dramatică în acest sector, multe biblioteci nu au avut prevăzuți bani pentru carte în bugetele inițiale, urmând să-i primească la rectificarea din toamnă, dar în aceste condiții vor rămâne cu zero cărți cumpărate pe întreg anul 2024. De cealaltă parte, editurile a căror activitate se reduce la limita supraviețuirii pare că mai primesc încă o lovitură iar cel mai probabil multe dintre cele mai mici vor închide ușa definitiv.

Un sondaj din luna august 2024, efectuat la nivel european, arată că procentajul românilor care au participat la sondaj și spun că au citit cărți în ultimul an este de 29.5%, față de 50%, media europeană.

Alte prevederi limitează categoriile de cheltuieli pentru bunuri și servicii la nivelul mediei perioadei ianuarie – august 2024. Situația bugetului de stat arată în culori cenușii cel puțin prin prisma noilor prevederi care permit alimentări ale bugetelor asigurărilor sociale din fondul de rezervă la dispoziția guvernului și, după caz, fondul de urgență.

În acest scenariu instituțiile din cultură, și nu numai, s-au grăbit să lanseze ofertele de achiziții în sistemul SEAP, care s-a blocat sau a fost blocat intenționat, deși un articol din propunerea de ordonanță interzice achizițiile de orice fel chiar dacă au fost începute și se află într-o formă preliminară.

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns