Legea prevenției acționează și în Delta Dunării
Nu mai puțin de 70 de acte normative sunt vizate de hotărârea de aplicare a Legii prevenției. Aceasta instituie obligativitatea avertismentului în cazul unor contravenții, ca primă măsură de sancționare. Într-o primă lectură articolele vizate nu au cine știe ce impact asupra bugetelor, de oricare fel ar fi ele, deoarece sancțiunile respective se aplică foarte rar, sau deloc, sau au căzut în desuedutine. Dar, vom reveni cu explicații detaliate asupra acestui subiect.
Deocamdată, pentru Delta Dunării, strict pe legea rezervației, avertismentul se aplică într-unul dintre următoarele cazuri, dacă este constatat pentru prima dată:
-debarcarea pasagerilor sau turiştilor la mal natural, cu excepţia cazurilor de forţă majoră, care vor fi anunţate Administraţiei Rezervaţiei;
-păşunatul pe terenuri ce constituie domeniul public, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea acestora. Actele de reglementare pot fi acordate pe o perioadă de un an sau pe mai mulţi ani;
-folosirea ambarcaţiunilor motorizate care nu sunt prevăzute cu sisteme de monitorizare.
În aceiași notă, trebuie precizat că pe lista respectivă se află și prevederi din Legea privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice protejate, care se referă la:
-circulaţia cu bicicletele în afara traseelor special desemnate şi semnalizate;
-activităţile de turism ecvestru în afara traseelor special desemnate şi semnalizate;
-accesul şi circulaţia vizitatorilor în extravilan, în habitate naturale, în afara traseelor turistice avizate şi semnalizate ca atare, pe suprafaţa ariilor naturale protejate.