În prim-plan

Liga Română de Spinning vrea să închidă lacurile Isac și Uzlina

Printr-o petiție publică adresată Guvernatorului A.R.B.D.D., Mălin Mușetescu, L.R.S. propune ca lacurile din Delta Dunării, Isac și Uzlina, să fie folosite numai pentru pescuitul la răpitor, în sistem ”cach and release”. În atari condiții orice altă formă de pescuit, inclusiv familial și comercial, ar urma să fie interzisă în cele două bazine. De asemenea, pentru respectarea unei eventuale interdicții, L.P.S. se oferă să exercite dreptul de control, prin voluntarii săi, alături de rangerii rezervației. În justificare, se antamează posibilitatea de se organiza o ediție de Campionat Mondial de Pescuit la Răpitor din Barcă.

Prin lege, Guvernatorul A.R.B.D.D. , prin ministerul mediului, este îndrituit să facă propuneri cu privire la organizarea și desfășurarea pescuitului pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării. Aceste propuneri ajung, într-un final, la Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură(A.N.P.A.) care întocmește proiectul de act normativ, ordin sau Hotărâre de Guvern, ce urmează a fi semnat de Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale(M.A.D.R.) sau asumat de Guvern, după caz. De cele mai multe ori astfel de inițiative, așa cum a fost aceea privind interzicerea reținerii exemplarelor de știucă pentru pescuitul recreativ în anul 2018, se regăsesc în ordinul care instituie prohibiția generală la pescuit. De ce această struțo-cămilă!? Pentru că politica de pescuit pe teritoriul național o face A.N.P.A., care se află în subordinea M.A.D.R., prin acqius-ul comunitar.

Cu ce ochi va privi Mușetescu inițiativa, nu este ușor de apreciat mai ales că face sau făcea parte din acestă asociație, dar, cu siguranță, nu va fi bucuros de lipsa diacriticelor din petiție și, cu atât mai puțin, de faptul că i-a fost greșit numele.

La o atentă citire a documentului respectiv se poate observa inconsistența motivației, de parcă eventualii participanți la vreun campionat nu pot să pescuiască și în condițiile actuale, precum și a termenului propunerii: un an, doi, cinci, forever, etc. În rest, ar putea fi cu baftă!

Ovidiu Ghionu

Iată textul documentului, conform lsr.ro:

 

 

Lasă un răspuns