Locuitorii din Delta Dunării au pierdut subvenția la energia electrică
Prin legea privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, locuitorii și angajații care lucrează în Delta Dunării au pierdut subvenția de 50% acordată de stat pentru plata energiei electrice.
Aceștia urmează să beneficieze de prevederile noii legi a consumatorului vulnerabil, cu încadrarea în pragurile valorice prevăzute. Spre exemplificare, venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei şi de 2.053 lei, în cazul persoanei singure, iar ajutorul social pentru încălzire și/sau energie electrică se poate solicita dacă se încadrează în următoarele categorii:
a) consumatori vulnerabili din motive de venit;
b) consumatori vulnerabili din motive de vârstă;
c) consumatori vulnerabili din motive de sănătate;
d) consumatori vulnerabili izolaţi.
Familia, precum şi oricare dintre membrii familiei sau, după caz, persoana singură poate fi încadrată în una sau mai multe din categoriile de consumatori vulnerabili prevăzute mai sus dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, şi beneficiază cumulativ de măsurile de protecţie socială financiare şi nonfinanciare corespunzătoare, acordate categoriilor în care sunt încadrate.
Conform noului act normativ, familiile cu domiciliul în una dintre localităţile situate pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei «Delta Dunării», prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 395/1996, cu modificările ulterioare, beneficiază de reducerea cu 50% din taxa/tariful pentru serviciul public de salubrizare şi apă potabilă furnizată din reţeaua publică, pentru consumurile casnice menajere, în limita unor consumuri normate pe familie, stabilite de către consiliile locale.
Diferența de 50% este află în sarcina consiliilor locale, pentru salubrizare și pentru apa potabilă în sarcina Conisiului Județean Tulcea, ca și până acum.
Încă din anul 1996, printr-o ordonanță de urgență privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia „Delta Dunării”, locuitorii acestor zone plătesc tarifele de mai sus reduse cu 50%.
Bugetarii, indiferent de profilul instituției, care lucrează în aceste zone beneficiază gradual de măriri ale salariilor de bază de până la 60%, funcție de distanța față de municipiul reședință de județ.
Ovidiu Ghionu