În prim-plan

Lucrarea lunii Iunie la Muzeul de Artă, Tulcea

Lucrările lui Marcel Chirnoagă sunt în prezent expuse în marile muzee din capitalele lumii sau fac parte din colecţii private. Desene sau gravuri semnate de Chirnoagă pot fi văzute în Biblioteca Naţională din Paris, la Cabinetul de stampe din Berlin, la Muzeul Puşkin din Moscova sau la Muzeul Ufizzi din Florenţa. (adevarul.ro/cultura/arte/va-mai-amintiti-de-marcel-chirnoaga-1_50acdd4c7c42d5a6638ace0f/index.html)

”Care este rolul artistului în societate?

Arta a ajuns un soi de distracţie pentru îmbuibaţii care nu mai au altă preocupare în afară de afacerile lor decât să se distreze. Şi atunci, arta asta,mai mult sau mai puţin globalizată, este un mod de distracţie, mai mult sau mai puţin costisitoare.

Care este mesajul operei dumneavoastră?

Este un mesaj moral. Să reprezint răul, ca cei care văd să înţeleagă că eu recunosc răul şi vreau să îl arăt şi lor.

Ce mesaj doriţi să transmiteţi pentru tineret?

Să se ţină de treabă, să nu se gândească la procopseală, care este una dintre nenorocirile societăţii noastre actuale. Începând cu categoria de oameni politici, continuând cu cei care au cât de cât autoritate, toţi se gândesc la procopseală, cât mai repede. Şi-atunci, mesajul meu pentru cei care vin după noi este să creadă în binele pe care îl fac pentru omenire, pentru neamul nostru, pentru contemporani, pentru prieteni şi pentru oamenii iubiţi. Să creadă că are un rost ceea ce fac şi să facă după credinţa asta.”

Născut la 17 august 1930Buștenijudețul Prahova – d. 23 aprilie 2008) a fost un artist plastic român complet, absolvent al Facultății de matematică și fizică din București1952, urmând simultan și studii liberale de artă, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1953.

Artistul Marcel Chirnoagă a realizat, de-a lungul vieții sale, peste 3.000 de lucrări, excelând în desenegravuripicturi și sculpturi, fiind în același timp și autorul celei mai importante opere românești de la sfârșitul secolului al 20-leaciclul de gravuri „Apocalipsa”.

 

Lasă un răspuns