Fără categorie

Lucrarea lunii septembrie la Muzeul de Artă Tulcea

În luna SEPTEMBRIE 2019, la Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa, nr.2, publicul este invitat să aprecieze lucrarea artistului Marcel Chirnoagă (1930 – 2008), „Contemporaneitate”, piesă aparținând colecției de grafică modernă şi contemporană.

 ”pe la 35 de ani mi s-a urcat la cap că am vocaţie… Şi m-am reciclat din nou pe gravură, pe artă. Aşa că am fost un fel de „întârziat mintal”!”, declara într-un interviu artistul Marcel Chirnoagă.

”Extraordinarul graician Marcel Chirnoagă s-a născut la Buşteni (Prahova) în 17 august 1930. A absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti, în 1952.

Dar, cum marea sa pasiune este grafica, i s-a dedicat, renunţând la meseria de matematician probabilist. Debutează în presă cu desene în 1948, iar din 1953 expune la expoziţiile oficiale de grafică şi sculptură din ţară şi din întreaga lume.

Lucrările sale, unanim apreciate pretutindeni, reprezintă rodul unei imaginaţii uluitoare şi o putere de creaţie desăvârşită.

A privi creaţiile lui Marcel Chirnoagă este ca şi cum ai călători spiritual printr-un univers miraculos, plin de leit-motive mitologice şi de frământări.

Este o lume dură, violentă, cu monştrii şi oameni aflaţi într-o situaţii disperate. Obsesia marelui artist a fost şi a rămas omul, fiinţa care a adus orori şi splendoare pe planeta noastră.”

Sursa: http://dezvaluiribiz.ro/marcel-chirnoaga-graficianul-roman-al-mileniului/

Lasă un răspuns