În prim-plan

Mafia cărnii de cal din  Delta Dunării. Specialități pe masa de Crăciun,

cu binecuvântarea autorităților române ajutate de o mână de localnici binevoitori

Comunicat de presă Grup de inițiativă ”S.O.S. Caii Deltei”, 12 decembrie 2022, Dunavățu de Jos

A fost reluată practica trimiterii la abatoare a cailor sălbatici din Deltă chiar în preajma Sărbătorilor, după ce sezonul turistic s-a încheiat.

Tura asta ți-am adus 25!” – se aude clar pe înregistrarea  făcută în după-amiaza zilei de 29 octombrie a.c. în apropierea Km 54 de pe brațul Sf. Gheorghe, în Delta Dunării.

Acesta este doar unul dintr-un șir de transporturi de cai într-o zonă mai puțin cunoscută publicului, între grindul Perișor și canalul Dunavăț, aflată în sudul Deltei..

În data de 12 noiembrie a.c. aceeași barjă (gabară) pleca spre Perișor pentru o nouă recoltă. Iar ultimul transport documentat de noi a fost efectuat a fost în data de 8 decembrie.

Între cele două date menționate membri ai grupului de inițiativă ”S.O.S. Caii Deltei”au sesizat o serie de autorități responsabile: autoritatea naţională pentru exploatarea animalelor, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – Tulcea s-au depus plângeri la Direcția pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului General de Poliție și la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și s-a apelat numărul de urgență 112.

Grupul de inițiativă ””S.O.S. Caii Deltei a documentat video două astfel de transporturi precum și țarcul construit pe malul canalului Dranov. Parte din aceste dovezi au ajuns la autoritățile menționate.

Din materialele documentare se poate constata cum sunt transportați caii pe apă, ce fel de mașini îi transportă și cum este organizat țarcul, inclusiv cu un culoar unde se poate realiza microciparea cu sprijinul medicului veterinar concesionar.

Unele dintre transporturi au fost oprite la sesizarea noastră de către Poliție, transportatorii fiind sancționați contravențional pentru absența actelor de transport, însă mașinile au fost lăsate să-și continue drumul spre abator.

Încărcarea cailor în zona KM 54 în data de 29 octombrie

Încă din 2013 au apărut în presă română și internațională informații despre „legături potenţiale între escroci români şi instalaţii de procesare a cărnii din întreaga Europă„. Articolele detaliază mecanismul de ”transformare” în carne de vită și vorbesc despre colaborarea localnicilor care ”rezolvă”, prin declarații, problemele de proprietate a animalelor.

Membrii grupului de inițiativă au fost ținta amenințărilor și intimidărilor lansate de complicii din Dunavățul de Jos a rețelei de traficanți de cai.

8 Decmbrie, Dranov

În fața acestei situații în care organele abilitate și cele care au în custodie Delta Dunării, biosfera cu care ne mândrim atâta, și de pe urma căreia trăiește o întreagă comunitate de localnici și antreprenori, de care beneficiază anual mii de vizitatori români și străini, ne vedem nevoiți să facem publice informațiile și materialele care dovedesc faptele atroce care se petrec în deltă, în liniștea iernii și sub ochii închiși ai unor autorități precum Poliția Română, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Agenția Națională pentru Zootehnie, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – Tulcea.

Lasă un răspuns