În prim-plan

Măsuri radicale pentru popularea cu somn pitic și caras

Petiția inițiată de Marius Drimbea privind popularea de către AJVPS Maramureș a râului Someș a avut ecouri la autoritățile române.

Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, prin intermediul adresei nr. 1450/08.02.2021, ne-au comunicat că au sancționat AJVPS Maramureș cu maximul amenzii prevăzute de Legea 317/2009, conform art. 61 lit. a), în cuantum de 3.500 lei. De asemenea, Inspectorul ANPA care a participat la acțiunea de repopulare este cercetat disciplinar. Nu în ultimul rând, a fost demarat un program de perfecționare a personalului cu drept de inspecție și control din cadrul instituției.

Conform adresei nr. 0074/GM/10.02.21, primită de la Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, AJVPS Maramureș a fost sancționată cu suma de 100.000 lei conform art. 96 alin. 3 pct. 12 din OUG 195/2005 pentru popularea cu caras (Carassius gibelio) și somn pitic (Ameiurus melas) în proximitatea ariilor naturale protejate ROSCI0436 Someșul Inferior și ROSCI0302 Bozânta.

Totodată, peștele cu care s-a realizat popularea nu era destinat pentru introducerea în habitate naturale, ci a unor ferme piscicole, conform documentelor însoțitoare ale materialului biologic, acestea cuprinzând detalii despre somnii pitici, care ar fi fost încărcați în cantitate de 5-8 kg între carași, datorită condițiilor meteo nefavorabile la recoltare.

De asemenea, reprezentantul ANPA a menționat în unul dintre cele două procese verbale încheiate cu ocazia populării în cauză că ”a observat câteva exemplare de somn pitic african (este o eroare, somnul pitic este american), respectiv 3-4 bucăți la un coș, care au fost sortate cu ocazia deversării în râu (avem probe care demonstrează contrariul)”.

Garda de Mediu a sesizat către președintele ANPA și către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale erorile efectuate de reprezentantul ANPA Maramureș.

Vă mulțumesc pentru implicarea voastră, fără de care nu am fi putut ajunge la aceste rezultate! Considerăm campania o reușită, cei vinovați fiind sancționați sau urmând a fi sancționați pentru erorile regretabile generate!, a precizat dl. Drimbea.

foto: pescarinformat.ro

Ovidiu Ghionu

2 comentarii la „Măsuri radicale pentru popularea cu somn pitic și caras

    • Ăia de la AJVPS Maramureș nici nu știu care este somnul pitic (Ameiurus nebulosus). Îl confundă cu somnul african (Clarias gariepinus) care este diferit ca înfățișare și este mai mare.

Lasă un răspuns