Matrița Guvernatorului Deltei

Primii biți ai webinarului facerii matriței viitorului Guvernator al Rezervației Biosferei Delta Dunării s-au fecundat.

Iarna anului 2021. Un nou experiment politic românesc se produce, spre bucuria manualelor de istorie, dar și a consumatorilor știrilor de la ora 5.

Poporul, cu ochii-n patru, șușotind conspirativ, îl caută pe ultimul dintre miniștrii noului guvern. Ceilalți, spuma-spumelor, au fost numiți din cancelarii. Dar, mai e o scăpare: Întreabă publicul!

Sub scenariul și regia celor trei firme de recrutare alese de USR-Plus+, pentru că negocierea politică a plasat funcția de ministru Sub-secretar de stat asociată Guvernatorului R.B.D.D., în barca celor două partide, a început de câteva zile procesul anevoios al făuririi obiectivelor viitorului Guvernator, și nu a soluțiilor – așa cum s-a ținut a se preciza, încă din startul primei întâlniri.

Se înțelege că obiectivele determinate vor fi asumate politic de către alianța USR-Plus+ sau că vor fi ale Guvernatorului, ale mandatului său, ori a ambilor, deopotrivă. Pentru că varianta a doua este exclusă ca fiind irealizabilă, deoarece din poziția de Sub-secretar de stat din Ministrul Mediului, minister aflat în portofoliul UDMR, este greu de crezut că cineva poate provoca schimbări importante de paradigmă, mai rămân plauzibile prima și a treia, practic una, care trimite la însușirea acestor obiective, politic. În caz contrar, al neasumării, chiar și cu stricta plasare a acestora în secvența pașilor de recrutare, mandatul viitorului guvernator va fi invalidat moral, pentru asumarea unor ținte nerealiste sau irealizabile. Iată capcana în care riscă să ajungă tot acest spectacol public, împreună cu viitorul Guvernator și USR-Plus+. Dă bine un pic de băiță de imagine, mai ales cu transparența și competența drept rățuște, dar asigură-te că ai slipul pe tine și apa e caldă!

Web-novela are șapte episoade, toate transmise online pe pagina de Facebook „Delta Vie”, iar desfășurarea evenimentelor presupune, dialogul, contribuția directă prin formularea de propuneri de obiective cu privire la un număr 7 teme identificate, gen economie locală, turism, pescuit, mediu, etc. Lista participanților e grea: instituții publice, asociații de pescari, asociații ale operatorilor de turism, asociații culturale, 3 foști guvernatori, asociații ale crescătorilor de animale și alții, în total 22. Până și instituțiile publice au ales să se implice în acțiunea de numire a Guvernatorului.

În termeni mai simpli, ecuația stă cam așa: USR-Plus+ a angajat trei firme de recrutare pentru a găsi un potențial candidat la funcția de Guvernator al Deltei Dunării, având pretenția ca acest proces să fie deschis, transparent, live. Firmele respective au identificat un grup de lucru format din stake-holderi cu interese în diferite domenii de activitate pe teritoriul R.B.D.D., inclusiv instituții publice, printre care se numără, chiar Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării ce de abia așteptă să scape de actualul Guvernator, sic, care participă direct sau indirect la numirea politică a viitorului Guvernator al R.B.D.D. Nu e niciun paradox, paradoxul a dispărut din România. Mai pe scurt, A.R.B.D.D. și alte instituții publice sunt implicate oficial într-o acțiune a cărei finalitate este o numire discreționară într-o funcție politică, guvernamentală, ceea ce le plasează în totală contradicție cu statutul legal al acestora.

Cu totul ar fi stat lucrurile dacă, onor acestora, ar fi trimis oficial, instituțional, către A.R.B.D.D. sau Ministerul Mediului, după caz, puncte de vedere cu privire la executarea prevederilor legale, propuneri de modificări legislative sau aspecte cu privire la îndeplinirea atribuțiilor proprii, relativ la problematica sau teritoriul R.B.D.D.

Așadar, iată-ne așezați la masa armonizării intereselor, a declarațiilor de dragoste eternă pentru Deltă, privind cu îngrijorare la un viitor cu o singură finalitate anticipată, cel puțin prin prisma ultimilor 20-30 de ani. Este emoționant, frământările interioare sunt exteriorizate și lacrimile stau să explodeze în colțurile ochilor. Doar se dezbate viitorul Deltei sau, pardon, al Guvernatorului Deltei. Lumea s-a micșorat și timpul s-a oprit. În ceasul al 12-lea nu mai primează interesul individual, lăsăm de la noi, măcar să stabilim naibii obiectivele alea, că n-o să ne uite șeful cel mare când o fi numit!

De aproape 30 de ani se stabilesc obiective, se aprobă strategii, se țin cursuri și prelegeri și, cel mai important, se află problemele zonei. Pe undeva este justificat, nu mai sunt aceleași, se agravează de la an la an! Fiecare numire este precedată de întâlniri și dezbateri cu localnicii, cu pescarii, cu ONG-urile de mediu, cu agenții de turism, dar nimeni nu e dispus să lase ceva de la el. Redundanța e la ea acasă.

Detentorii puterii știu că este necesar să ia măsuri imediate prin schimbarea în profunzime a paradigmei de administrare a Deltei Dunării, dar se feresc, arde. Actualul cadru legislativ a permis această degradare, dar și păguboasa administrare a acestui patrimoniu. Cu puțin timp în urmă, ARBDD anunța deschiderea proiectului „pentru salvarea de la extincție a populației de nurcă europeană”, în valoare de 8 milioane de euro, din care un procent de aproximativ 80% sunt alocați salariilor. Sigur că nurca trebuie salvată, deoarece o mănâncă șacalul sau i-a invadat arealul, pentru că vânătoarea a fost interzisă peste noapte, fără niciun fundament științific de către alți iresponsabili politic, cu pagube incalculabile în ecuația ecosistemelor zonei și în economia locală. Câte lucruri s-ar fi făcut cu 8 milioane de euro, iar noi salvăm nurca de șacal, în loc să controlăm populația acestuia din urmă. Exemplele pot continua cu ușurință în aceeași notă, de la incapacitatea gestionării resursei piscicole și până la acordurile pentru schimbarea destinației unor terenuri din piscicol în agricol. Numai în ultimii 4 ani, peste 8.000 de hectare au beneficiat de asemenea aprobări. Subvenția pentru agricultură este de nerefuzat. Alții, și mai șmecheri, „administrează” în numele statului zone pentru „reconstrucție ecologică”, obținând importante beneficii materiale din aceasta. Statul se alege cu administrarea, iar „administrarea” cu banii.

Poate că toată reprezentația aceasta va reuși să creioneze o perspectivă pentru Deltă, dar capra și varza se împacă cu banane, sau cu lupul.

Indiferent de contentul declarațiilor, afară, sub preșul fiecăruia, se află o coală pe care scrie limpede: PEȘTE!

Ovidiu Ghionu

One thought on “Matrița Guvernatorului Deltei

  • 11 februarie 2021 la 10:43 PM
    Legătură permanentă

    Apropo de luciu de apa transformat in agricol.De cind treci Dunarea de la Galati pina la Tulcea era numai apa cit vedea-i cu ochi.Au distrus si fauna si flora.Erau pline de nuferi mai toate baltile,si tot felul de pasari.Cum sa mai ai tu peste daca ai distrus habitatul.Parerea mea ca cel care va mai genera peste in Dunare va fi BRATUL CHILIA,pentru faptul ca Ucraina are mare rezerva de peste.Care si ea la rindul ei este alimentata vecini (Rusia).Si cum ai arata totul se leaga de putinul peste care a mai ramas in DELTA.Uita-te ce se intimpla in acest guvern,care efectiv este in deriva,nici vint din pupa,nici din prova.Vom vedea pina la urma a cui este traista cu malai.

Lasă un răspuns