În prim-plan

Mii de hectare încendiate în Delta Dunării

Anual, sub ochii autorităților neputincioase, mii de hectare de stuf și vegetație deltaică sunt incendiate cu premeditare distrugând faună și floră prețioasă, uneori strict protejată de lege Deși amenzile au crescut până la 25.000 de lei, lucrurile continuă cu repetativitate de metronom și niciodată nu este prins vreun făptuitor.

Începând cu luna februarie și până târziu în aprilie, incendiatorii de profesie sunt la datorie. Atât ARBDD cât și autoritățile locale, în calitate de admininistratori sau proprietari ai acestor terenuri nu depun plângeri la poliție pentru aflarea făptuitorilor. Este un fel de acceptare tacită.

Intervențiile ISU generează de fiecare dată consumuri materiale importante de resurse atât materiale cât și umane pentru a controla aceste incendii, de multe ori fără succes. ISU pleacă, iar a doua zi dacă bate vântul se pune foc din nou.

Harta incendiilor din Delta Dunării în săptămâna 20-26 februarie 2023, sursa: NASA

Poate că nimic nu este mai nimerit pentru a caracteriza cauzele acestora decât cuvintele reprezentantului Centrului de Cunoștințe pentru Biodiversitate din cadrul Comisiei Europene, Grégoire Dubois, care aflat anul trecut în luna aprilie în deltă a declarat despre acestea: „Incendii ilegale făcute pentru a facilita accesul la apă pentru pescuit, pentru a evidenția punctele de atac pentru braconieri și vânătoare, pentru a susține vitele care pasc ilegal în zonele uscate.”

Conform ISU, de fiecare dată cauza acestor incendii este: „Focul deschis în spații deschise.

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns