Mistrețul se poate vâna la cererea agricultorilor

De câțiva ani, odată cu interzicerea vânătorii în Delta Dunării, populația de mistreți din deltă a crescut vertiginos atingând cote alarmante. Mistreții produc pagube enorme agricultorilor mai ales în marile amenajări agricole din nordul rezervației unde braconajul este mult diminuat de paza exercitată pe linia graniței cu Ucraina acolo unde există și riscul major al infestării cu gripă porcină africană.

Ordinul care reglementează cotele de faună la care vânătoarea se poate practica permite recoltarea pe tot timpul anului a speciilor dăunătoare culturilor agricole, silvice sau animalelor domestice după verificarea și constatarea pagubelor de către personalul din teritoriu al autorității centrale care răspunde de vânătoare sau la solicitarea direcțiilor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor pentru iminența producerii de pagube sau creșterea populațiilor de mistreț. Pe lângă acesta, pe lista neagră se află șacalul a cărui proliferare pare de necontrolat, vulpea, cioară grivă, coțofana, pisicile sălbăticite dar și câinii hoinari.

Pentru județul Tulcea, cu excepția teritoriului R.B.D.D., unde se face vânătoare de extracție la cererea administrației, cotele alocate, pe exemplare, sunt: 735-mistreț; 2.666- ierpure; 2.240-fazan. În topul celor 36 de fonduri de vânătoare, la mistreț, pe primul loc se află ”Țiganca”, gestionat de asociația ”Bendis” București, iar printre ultimele se situează Babadagul, numai cu 5 exemplare.