În prim-plan

Modificarea legii Rezervației Biosferei „Delta Dunării” declarată neconstituțională


În dosarul nr. 2386A/2020, cu pronunțare în ședința din 3 februarie a.c., Curtea Constituțională a declarat legea de modificare a R.B.D.D. ca fiind neconstituțională în ansamblul său. Votul a fost unanim. Curtea a admis sesizarea Președintelui României care a invocat motive de neconstituționalitate cu privire la caracterul organic al legii, precum și la transferul unei suprafețe de aproximativ 4.000 de ha de terenuri agricole din administrarea Consiliului Județean Tulcea către comunele Pardina și Ceatalchioi, pentru desfășurarea unor activități specifice microfermelor și pentru agricultura de subzistență, indicând faptul că un asemenea transfer este fundamentat legal de Codul Administrativ și nu legea Rezervației.

Consiliul Județean Tulcea a mai procedat la asemenea transferuri, prin hotărâri locale, atât pentru terenuri ocupate de amenajări agricole cât și piscicole, pentru beneficiari locali, respectiv comunele Crișan, Murighiol, Mahmudia, etc.

Alte prevederi ale legii vizau creșterea amenzilor cu aproape 300% și posibilitatea concesionării de către ARBDD a unor terenuri către firmele și populația locală.

Legea respectivă a fost însușită, în calitate de inițiator, de către deputatul PSD Lucian Simion, și a fost votată cu viteză maximă în ultimele luni de până la alegerile generale.

În aceste condiții, actul normativ urmează să fie retrimis la Parlament.

Ovidiu Ghionu


One thought on “Modificarea legii Rezervației Biosferei „Delta Dunării” declarată neconstituțională

Lasă un răspuns