Politică/Administrație

Noile amenzi pentru campare au schimbat comportamentul turiștilor, apreciază guvernatorul R.B.D.D.

Într-un interviu recent, acordat Agerpres, guvernatorul RBDD, Gabriel Marinov, a declarat că noile amenzi actualizate, intrate în vigoare în data de 4 noiembrie 2022, au schimbat comportamentul turiștilor.

Acesta a precizat, cităm: „Multe sunt situaţiile în care s-a renunţat la acele practici care până nu demult nu erau deloc evitate de turişti sau localnici, amenzile referindu-se nu doar la activitatea turistică, ci la activitatea tuturor de pe raza rezervaţiei”. Fără a specifica despre care practici este vorba, atât din partea turiștilor cât și a localnicilor, s-a indicat că în cele două luni în care noile amenzi și-au produs efectul, au fost aplicate un număr de 15 sancțiuni, din care majoritatea, cel puțin 8 – n.n., în cuantum de 1.000 de lei, au vizat camparea în locuri nepermise.

Conform actualizării indicate, cea mai mică amendă din Delta Dunării este de 1.000 de lei și nu se referă și la campare. Sancțiunea pentru campare, respectiv „camparea în afara zonelor aprobate sau în altfel de condiții decât cele autorizate, precum și nerespectarea regulilor stabilite pentru utilizarea zonelor de campare”, este cuprinsă între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoanele fizice.

În temeiul legii rezervației, camparea este teritoriul RBDD este interzisă, dar tot la fel de bine se interzice „(…) folosirea îngrăşămintelor chimice şi a produselor de protecţie a plantelor în activităţi de agricultură, silvicultură şi piscicultură”. Relativ la acestea din urmă, există o derogare vădit contrară legii, cuprinsă la litera b, art. 71, din Planul de Management, aprobat printr-o hotărâre de guvern, conform căreia în agricultură se: „execută lucrările de combatere a bolilor și dăunătorilor culturilor folosind produsele chimice aprobate de Administrația Rezervației. ” Deci, se poate.

Așadar, cele 15 amenzi au schimbat paradidgma turismului deltaic, în lunile noiembrie și decembrie, iar „beneficiarii” au avut parte de clemență, primind amenzi de trei ori mai mici față de plafonul stabilit de lege.

Dincolo de cuantumul uriaș al acestor amenzi, mândria autorităților, există și alte abordări stupefiante. De pildă sancțiunea pentru simpla lipsă a permisului de acces este cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei, iar „tăierea sau deteriorarea arborilor declarați monumente ale naturii ori din zone strict protejate” , ori „recoltarea speciilor de plante și animale protejate sau declarate monumente ale naturii”, se pedepsește doar cu 1.000 – 5.000 lei. Așa s-au gândit.

Desigur, dacă ești guvernator și subsecretar de stat, cu un venit lunar de 10.000 de lei, ai putea plăti oricare dintre noile amenzi, bineînțeles dacă ar avea careva curajul să le aplice.

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns