Oficial, s-a deschis sezonul de braconaj

Motto: Nici o ladă fără pește!

Începând de azi, 9 aprilie, a intrat în vigoare prohibiția generală la pescuit. Cu mici excepții ce vizează apele de frontieră, unde se mai poate pescui încă două săptămâni, și sectoarele de Dunăre pentru pescuit scrumbie. Următoarele două luni sunt ale peștelui, acesta e timpul lui. Singura perioadă din an în care este protejat cu adevărat.

Dar nu va fi așa! Actorii braconajului peren își reiau stagiunea în forță, pentru că acum e momentul „loviturii”. Imediat ce peștele va începe să caute locurile propice pentru depunerea icrelor va începe marea vânătoare anuală.

Lăzile pensiunilor și resorturilor așteaptă curate și liniștite marfa proaspătă. Circuitul se deschide odată cu pregătirile pentru sezonul turistic. Oropsiții, ostracizații turismului românesc se vor bate pentru fiecare coadă de crap. Telefoanele sunt pregătite, aranjamentele sunt făcute, știuca cu icre, crapii și somnii sunt condamnați, practic nu-i apără nimeni.

Anual, câțiva mocofani cad în plasa cu ochi mare a autorităților. Un fleac. Grosul trece, că așa trebuie.

În schimb, va fi pește bun tot anul, pescarii amatori îl vor elibera, așa au decis strategii pescuitului. Mai dăunăzi, o oficialitate ARBDD declara nonșalant, pentru Digi 24, că decizia s-a luat în baza unui studiu: „Decizia s-a bazat pe studiul anual de evaluare al resurselor care a recomandat ca pescuitul sportiv pentru cele patru specii să se facă prin metoda catch & release tocmai pentru că s-a observat un declin al celor patru specii.”  Numai cu câteva zile înainte Guvernatorul nu auzise de un asemenea studiu afirmând că un raport al Curții de Conturi ar fi recomandat o astfel de măsură(sic!). Măcar dacă s-ar fi pus de acord, dar poate că există și un studiu, chiar și ex-post! Unde e adevărul, transparența, consultarea și participarea trâmbițate de voci subțiri în campania electorală?!  Gargară! Nici măcar nu-și dau seama că pierde toată lumea: localnici, pescari comerciali, patroni din HORECA și turiști. E clar, chiar și dacă ai cataractă guvernamentală.

Cum o să faceți băieți dacă nu ați fost în stare să controlați pescarii când aveau dreptul să rețină, o să fiți acum „pe felie”?! E bine, e civilizat să introduci o astfel de conduită, dar nu prin discriminare, nu singular, fără niciun efect de stopare al declinului populațiilor de pește. Nu aici e problema, la 5-7 % din efortul de pescuit cât apreciați chiar voi că reprezintă capturile pescarilor amatori. Nu este un capăt de țară, desigur, dar discriminarea este! Partizanatul de interese este! Favorizarea unor categorii sociale în detrimentul altora este!

Și uite așa ți se face dor de pesedeu…

Ovidiu Ghionu

One thought on “Oficial, s-a deschis sezonul de braconaj

Lasă un răspuns