Oficial se poate campa în Delta Dunării
După 33 de ani de la adoptarea legii rezervației, în data de 10 septembrie 2024 ministerul mediului anunța printr-o postare pe Facebook că pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării s-au amenajat puncte de înnoptare pentru turismul lent, proiect finanțat prin PNRR având ca beneficiar Asociația „Ivan Patzaichin”. Totodată, ministrul Mircea Fechet preciza: ”Având în vedere interesul crescut al turiștilor pentru vizitarea rezervației cu caiacul sau bicicleta și dorința ca excursiile pe apă să aibă rute special dedicate care să nu se intersecteze cu traseele bărcilor cu motor, Delta Dunării va avea 40 de trasee pentru turism lent.”
La câteva zile, secțiunea „Permise Disponibile” de pe pe site-ul ARBDD s-a modificat prin adăugarea unui nou buton „Permise pentru desfășurarea de activități-Înnoptare” care deschide o secțiune de unde se poate achiziționa un permis de înnoptare. Acesta costă 50 de lei de persoană, pe noapte, și se emite „pentru înnoptarea turiștilor ce efectuează o activitate pe apă sau uscat, în regim lent”, în următoarele zone: Canal Mila 36, canal Șontea Nouă, Canal Dranov, Canal Dunavăț, Canalul (brațul) Sulina și Dunărea îngustă- aval Complex Lebăda, Crișan.
Deși zonele respective au asociate coordonate de determinare a longitudinii și latitudinii, Google Maps nu a reușit să identifice un astfel de punct de înnoptare iar răspunsul ARBDD la solicitările Delta Dunării News încă nu a sosit. În temă, instituția a fost rugată să precizeze dacă punctele respective sunt semnalizate, care sunt facilitățile de care beneficiază, modul în care au fost aprobate amplasamentele și, desigur, cum s-a determinat și aprobat tariful de 50 de lei/persoană/noapte.

Din, anul 2011, prin legea rezervației camparea pe teritoriul acesteia este interzisă, cu excepția locurilor autorizate. Deși în cazul de față nu se folosește termenul de campare, înnoptarea presupune campare, respectiv folosirea unui cort pentru protecția împotriva țânțarilor, în caz contrar fiind imposibilă petrecerea unui nopți în deltă, cu excepția iernii. În anii anteriori regia pădurilor, Romsilva, a permis camparea pe terenurile administrate de regie aflate de-a lungul malurilor Dunării și brațelor sale, contra unui tarif de 15 lei de persoană/noapte la care se mai adăuga o taxă pentru mașină. Și alte ONG-uri, inclusiv Fundația „La Porțile Deltei” au solicitat de nenumărate ori ca administrația să-și îndeplinească obligațiile legale și să identifice zone de relaxare pentru înnoptare, în special pe malurile Dunării și ale brațelor sale, departe de zonele tampon sau protejate, cunoscute fiind beneficiile pentru sănătate ale timpului petrecut în natură, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Câteva aspecte se cer a fi lămurite pentru că de multe ori deciziile și documentele ARBDD se contrazic flagrant, dar nu mai este o surpriză. Să ne amintim de identificarea Canalului 36 – canal cu regim navigabil care nu apare în harta oficială RBDD, un canal ce lipsește și din harta Google, dar se poate campa sau înnopta acolo. În aceeași situație se află și canalul Șontea Nouă, o altă zonă de înnoptare aprobată. Mai mult, nu se precizează ce se întâmplă cu prevederile care interzic acostarea la mal natural sau cu privire la pescuitul recreativ, ambele încălcate chiar de ministrul mediului în vizita sa, dar bine că nu a fost amendat cu 6.000 de lei pentru pescuit în zone nepermise, împreună cu cei câțiva pescari printre care și copii cu undița. Unii au fost mai puțin norocoși chiar dacă însuși guvernatorul RBDD, Bogdan Ioachim Bulete, aprecia că ordinul desuet care reglementează zonele de pescuit recreativ nu s-a aplicat niciodată, desigur contrazis fiind de procesele verbale ale celor sancționați cu 10.000 de lei pentru pescuit cu undița exact acolo unde este permis pescuitul industrial, cu plasele.
Vom reveni.
foto: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
Ovidiu Ghionu