Ordinul de prohibiție pentru anul 2023, dezbatere preliminară la A.R.B.D.D.
Ieri, într-o dezbatere organizată la sediu A.R.B.D.D., s-a consumat prima întâlnire a stake-holderilor pescuitului deltaic. La ședința condusă de guvernatorul Gabriel Marinov au participat reprezentanți ai ARBDD, ICDEAPA, ai federațiilor de pescari comerciali, cherhanagii și oameni de afaceri din domeniu. Alături de aceștia au fost prezenți din partea societății civile, Cornel Țacu, Asociația Pescarilor Recreativi/Sportivi.RO (APRS.RO) și Ovidiu Ghionu, Fundația „La Porțile Deltei”.
Pe un ecran a fost proiectată o variantă a actului normativ ce a fost discutată cu o zi în urmă la sediul ANPA, în calitate de inițiator legal al acestui ordin.
Articol după articol, sub privirile atente ale celor prezenți, fiecare dintre aceștia susținându-și interesele cu agrumente valide sau inventate pe loc, s-a perindat un draft ce a sfârșit colorat în roșu pe punctele sensibile, în special cele care conțin restricții la pescuit. Participativ, este adevărat, dar cu nuanțe de talcioc pe alocuri, s-au negociat pe loc variante și formulări care au născut discuții aprinse. Un angajat ARBDD, aproape exasperat de intervențiile reprezentanților pescarilor comerciali, a propus ironic modificarea titulaturii ordinului din cea de protecție a resurselor acvatice vii în aceea de protejare a pescarilor comerciali, ceea ce rezumă esența ședinței.
Cea mai importantă propunere pentru resursa piscicolă din Delta Dunării, atât prin prisma impactului de protejare cât și de redresare a populațiilor ihtiologice se referă la interzicerea folosirii setcii pe lacurile și canalele din Deltă, cu excepția brațelor Dunării. Deși cuprinsă inițial în textul actului normativ care reglementează pescuitul în România, respectiv OUG nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura, prevederea a fost înlăturată deschizând poarta pescuitului sălbatic ceea ce a dus la o situația actuală de faliment a acestei resurse, clamată de altfel și de reprezentanții ICDEAPA Galați.
În ultimii ani, deși cu un grafic în scădere galopantă a cantităților de pește raportate anual, politica națională a fost aceea de triplare a lungimii și rezistenței setcii, și de dublare a suprafeței acesteia. Coroborat cu noile materiale din care aceasta este construită, foarte rezistente și aproape invizibile pentru pești, se întregește un tablou cenușiu al impactului acestei unelte în ecuația piscicolă și ecologică din rezervația Delta Dunării.
Relativ la pescuitul recreativ/sportiv, guvernatorul Marinov a propus posibilitatea reținerii capturilor de somn și crap, în limita a 5 kg/zi sau un singur exemplar mai mare de 5 kg, dar păstrîndu-se interdicția reținerii speciilor de știucă și șalău, așa cum a fost introdusă pe anul în curs. APRS.RO a susținut că aceste interdicții nu au un impact semnificativ asupra evoluției acestor specii și că au fost introduse arbitrar, creându-se o falie discriminatorie între pescuitul recreativ/sportiv și cel comercial. Într-o variantă de compromis s-a propus reținerea de către pescarii recreativi a câte unui singur exemplar din cele două specii, pe zi. În lumina noilor argumente, reprezentați ICDEAPA și ai federațiilor de pescari comerciali au aprobat această variantă, una a compromisului, dar care înlătură caracterul discriminatoriu al unei măsuri contrare.
În susținere a intervenit mandatarul Fundației „La Porțile Deltei”, arătând că pe lângă discriminarea propriu-zisă s-au produs rupturi între categoriile sociale de pescari, unii favorizați vizibil, iar legea a prevăzut astfel de situații, preîntâmpinarea acestora fiind statuată în textul art. 24 din OUG nr. 23/2008, din care s-a citat: „În scopul asigurării protecţiei şi conservării resurselor acvatice vii şi al evitării conflictelor de interese dintre activitatea de pescuit comercial şi cea de pescuit recreativ, se stabilesc condiţiile pentru practicarea pescuitului recreativ în habitatele piscicole naturale, astfel: (…) e) în apele din zona colinară şi de şes, pe Dunăre, în Delta Dunării şi în apele maritime, un pescar sportiv poate reţine din captură maximum 5 kg de peşte/zi sau un singur peşte, dacă greutatea lui depăşeşte 5 kg;”.

Ordinul de prohibție anual este oglinda vie a managementului resursei piscicole și arată negru pe alb interesul statului român de refacere și exploatare sustenabilă a acestei resurse.
Protejarea și exploatarea economică a peștelui este fundamentală pentru zona Deltei Dunării, în jurul capacității de regenerare și refacere a resursei ce gravitează toată viața socială, economică și culturală a zonei. Pericolul exploatării la limită, al extincției, trebuie înțeles în primul rând de locuitorii acestui areal, dar și de autoritățile ce au responsabilitatea ocrotirii mediului și habitatelor naturale. Viitorul se scrie azi.
Vom reveni pe subiect imediat după publicarea draft-ului ordinului de prohibiție pentru anul viitor.
DDN