În prim-plan

Paranoia lui Putin

Asemenea multor dictatori, Vladimir Putin și-a dat arama pe față – a atacat un stat suveran și independent cu o armată pregătită să cucerească, să asimileze.

Lumea occidentală se uită cu ochii lărgiți cum civilizația este călcată în picioare sub cizma soldatului rus. Nimic nu contează pentru Putin, vieți, diplomație, sistemul de relații între state, acorduri semnate și tratate.

Precum un golan de cea mai joasă speță, zilele trecute mințea o planetă întreagă cu nonșalanță și viclenie că face exerciții militare la granița Ucrainei. Mai apoi, în timp ce soldații săi călcau fără drept linia graniței care demarca civilizația de realitatea sinistră a celei mai mari țări din lume, declara că pacea îl îndeamnă să trimită trupe în apărarea ei. Iar lumea se crucea!

Acum câteva ore paranoia s-a arătat pe deplin. Războiul împotriva Ucrainei a început la ordinul președintelui rus, Vladimir Putin. Astfel, Rusia, Putin și Rusia s-au compromis definitiv! O națiune a tragediei!

Românii știu din experiență ce înseamnă dictatura și care sunt în realitate urmările pentru popoare. Dar cărui dictator i-a păsat cu adevărat de soarta oamenilor, de viața și speranțele lor.

Prin lovitura de stat care a oprit evoluția Rusiei către democrație și valorile liberale s-a instalat ca stăpân deplin, dar al unui popor pe care l-a sărăcit. S-a ales președinte pe viață! O clasă mică de oligarhi ai furtului și corupției care concentrează în mâinile lor cea mai mare parte din averea țării se uită râzând la zecile de milioane de oameni ce trăiesc la limita subzistenței, fără acces la facilitățile unui trai decent în zadarnică contradicție cu zonele centrale ale câtorva orașe.

De ce, este întrebarea care stă în mintea tuturor? Ce speri să câștigi, Putin? Războiul a început și nu a rămas decât o singură cale de sfârșit, dar nu va fi cu forța armelor.

În ciuda blitzkrieg-ului care anunță o ocupare rapidă, luptele vor continua ani de zile. Poporul ucrainean are aproximativ 3 milioane de combativi ce nu vor sta cu mâinile în buzunare uitându-se pasivi la forțele de ocupație. Va fi gherilă urbană, va fi război de partizani. Dincolo de estimările pierderilor de vieți omenești alte zeci de milioane vor avea de suferit. Distrugerea a început! De ce, Putin?

Amenințarea la adresa României devine una reală, cel puțin prin prisma perfidiei lui Putin, pentru că indiferent ce va face sau ce va spune nu va mai fi considerat un partener serios de dialog. Pentru ONU, NATO, UE sau alte state gradul de credibilitate al unui astfel de personaj va fi aproape de zero. Locul unui dialog onest, civilizat, va fi luat de reticență și îndoială.

În răstimp de numai cincisprezece ani, după recesiunea economică și pandemia de Covid-19, planeta intră într-o nouă criză, dar una neprovocată creată „per ipsum” de Vladimir Putin, țarul paranoic al Rusiei neo-comuniste a secolului 21.

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns