Pericole pentru navigația pe canalul Șontea din Delta Dunării
Canalul Șontea se află într-un proces de decolmatare ca urmare a implementării proiectului „Îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru conservarea biodiversităţii şi a resurselor halieutice Complexele lacustre Șontea-Fortuna, Matița-Merhei, Somova-Parcheș” al cărui beneficiar este A.R.B.D.D.
Conform declarațiilor guvernatorului Gabriel Marinov, în prezent s-a realizat 60% din acest proiect, urmând ca recepțiile parțiale să de facă pe tronsoane după terminarea lucrărilor respective.
Canalul Șontea, cea mai importantă arteră de acces turistic în Delta Dunării, cu plecare din orașul Tulcea, a beneficiat de lucrări de decolmatare, iar acestea s-au încheiat încă de anul trecut, utilajele respective fiind retrase din zonă.

Totuși, în câteva zone mai există pericole submerse pentru navigație care nu au fost eliminate odată cu aceste intervenții. Unul dintre aceste puncte se află chiar în prima curbă a canalului, de la intersecția cu Canalul 36, pe direcția aval, unde o buturugă poziționată la câțiva metri de mal reprezintă un risc major pentru ambarcațiunile ce parcurg acest șenal.
Navigatori ai locului susțin că în zona respectivă nu s-a intervenit cu utilaje, iar trunchiul respectiv s-a mutat din diferite cauze 7-8 metri mai jos, până în poziția actuală.
Așteptăm ca ARBDD să intervină pentru eliminarea acestui obstacol, un real pericol pentru siguranța oamenilor și ambarcațiunilor, cu atât mai mult cu cât nivelul scăzut al apei l-a apropiat de suprafață crescând șansele acroșării.
foto: un copil indicând poziția și înălțimea acestui obstacol
O.G.