Politică/Administrație

Permisele de pescuit comercial în Delta Dunării își prelungesc valabilitatea

Un comunicat al Administrației Rezervației Biosferei „Delta Dunării” anunță pescarii comerciali că permisele de pescuit sunt prelungite „până la sfârșitul perioadei de prohibiție din anul 2022”.

Astfel, în baza Deciziei Guvernatorului ARBDD nr. 548/29.12.2021 actele de reglementare emise în anul 2021 pentru activitatea de pescuit comercial în perimetrul Rezervației Biosferei „Delta Dunării” sunt valabile încă 6 luni.

Decizia este justificată „având în vedere că este necesară publicarea Ordinului privind aprobarea măsurilor de reglementare a efortului de pescuit și cotele de pescuit alocate pentru anul 2022 și a Ordinului privind nominalizarea punctelor de debarcare și a centrelor de primă vânzare în vederea desfășurării activității pe anul 2022.”, după cum se precizează în comunicat.

În tradiția fiecărui an, Guvernatorul ARBDD prelungește actele pescarilor comerciali cu o justificare conform căreia cotele de pescuit nu sunt aprobate. Păi, cine ar trebui să le aprobe nu cumva miniștrii respectivi, ai agriculturii și mediului?! Cine îi oprește pe domnii miniștri să aprobe noile cote?! Nu se cunoaște dacă decizia respectivă își încetează aplicabilitatea după apariția ordinului în cauză, dar se știe că se poate pescui fără cote, în baza cotelor din anul precedent și nu a unui procent din acestea, cum ar fi normal să se întâmple. Mai departe, se susține că nu sunt aprobate, prin ordin, punctele de debarcare și centrelor de primă vânzare în vederea desfășurării activității pe anul 2022, adică lista de cherhanale autorizate. În lipsa lor, practic, pescarii comerciali predau peștele prins unor cherhanale încă neautorizate pentru anul 2022.

Dar, Guvernatorul, cu generozitate, nu prelungește actele respective până la începutul ordinului anual de prohibiție(n.n.) – deși comunicatul nu specifică la ce fel de prohibiție se face referire, cum ar fi firesc, ci până la finalul acestuia(sic!) de parcă pe perioada prohibiției i-ar trebui cuiva acte pentru a pescui.

Cu două săptămâni în urmă, prin adresa nr. 29/16.12.2021, ARBDD transmitea ziarului nostru că studiul TAC – captura total admisibilă, este la avizare la Academia Română. În baza acestui studiu exact, riguros, la kilogram, întocmit de un comitet larg de cercetători și specialiști din cadrul institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați – același studiu care arată că pescarii recreativi/sportivi capturează în Delta Dunării 2.400 de tone de pește pe an, iar cei comerciali 3.870 de tone; se emite mult așteptatul ordin privind aprobarea măsurilor de reglementare a efortului de pescuit și cotele de pescuit fără de care, în mod științific, așa cum îi stă bine unei rezervații pescarii nu pot să prindă pește. Cu această excepție, desigur!

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns