Politică/AdministrațieTurism

Pescarii recreativi din Delta Dunării pot reține „pește valoros”

Odată cu ajungerea la termen a ordinului de prohibiție, pentru anul 2022 au încetat și o serie de restricții pentru pescarii recreativi ce pescuiesc pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Potrivit unui articol extrem de controversat din actul normativ, acestora le-a fost interzis dreptul de a reține „pește valoros”, așa cum îl numesc specialiștii în piscicultură, respectiv speciile de crap, somn, știucă și șalău. Începând cu data de 1 ianuarie 2023 prevederea respectivă a încetat să mai acționeze, iar pescuitul recreativ se va desfășura în condițiile reținerii până la limita de 5 kg/zi sau un exemplar mai mare de 5 kg, cel puțin până la apariția noului ordin de prohibiție.

Totodată încetează și prevederea conform căreia acestă categorie de pescari nu putea să transporte o cantitate mai mare de 10 kg/persoană sau 15 kg/familie.

Considerat discriminatoriu și fără un efect real în protejarea populațiilor piscicole din deltă, articolul cu pricina a fost contestat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și la instituțiile emitente, o parte dintre pescari și a societății civile reacționând inclusiv cu proteste de stradă la o astfel de politică.

Noul proiect de ordin a avut parte la rândul său de intervenții din partea Fundației „La Porțile Deltei” și a APRS.RO, aceasta din urmă propunând limite maxime pentru reținerea celor patru specii, după cum urmează: crap – 70 cm; somn – 100 cm; știucă – 80 cm și șalău – 80 cm. Practic, în contradicție cu limita maximă de 3 kg propusă de autorități, au fost dublate dimensiunile minime de reținere pentru cele patru specii vizate, pentru conturarea unei conduite în ceea ce privește acest tip de pescuit.

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns