Pescarii recreativi din Delta Dunării pot reține „pește valoros”
Odată cu ajungerea la termen a ordinului de prohibiție, pentru anul 2022 au încetat și o serie de restricții pentru pescarii recreativi ce pescuiesc pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Potrivit unui articol extrem de controversat din actul normativ, acestora le-a fost interzis dreptul de a reține „pește valoros”, așa cum îl numesc specialiștii în piscicultură, respectiv speciile de crap, somn, știucă și șalău. Începând cu data de 1 ianuarie 2023 prevederea respectivă a încetat să mai acționeze, iar pescuitul recreativ se va desfășura în condițiile reținerii până la limita de 5 kg/zi sau un exemplar mai mare de 5 kg, cel puțin până la apariția noului ordin de prohibiție.
Totodată încetează și prevederea conform căreia acestă categorie de pescari nu putea să transporte o cantitate mai mare de 10 kg/persoană sau 15 kg/familie.
Considerat discriminatoriu și fără un efect real în protejarea populațiilor piscicole din deltă, articolul cu pricina a fost contestat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și la instituțiile emitente, o parte dintre pescari și a societății civile reacționând inclusiv cu proteste de stradă la o astfel de politică.
Noul proiect de ordin a avut parte la rândul său de intervenții din partea Fundației „La Porțile Deltei” și a APRS.RO, aceasta din urmă propunând limite maxime pentru reținerea celor patru specii, după cum urmează: crap – 70 cm; somn – 100 cm; știucă – 80 cm și șalău – 80 cm. Practic, în contradicție cu limita maximă de 3 kg propusă de autorități, au fost dublate dimensiunile minime de reținere pentru cele patru specii vizate, pentru conturarea unei conduite în ceea ce privește acest tip de pescuit.
Ovidiu Ghionu