Politică/Administrație

Pescarii recreativi din Delta Dunării, protest la A.R.B.D.D.

Un nou protest va avea loc, vineri 20 mai, ora 10, la sediul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării cu privire la măsurile privind interzicerea reținerii peștelui valoros din Delta Dunării de către pescarii recreativi, respectiv crap, știucă somn și șalău.

Măsura este considerată discriminatorie de către lansetari, Valentin Marian Șelaru, organizator, declarând că nu este justificată sub nici o formă și că aduce atingere drepturilor constituționale, cel puțin prin prisma faptului că pentru alte două categorii de pescari, respectiv cei comerciali și familiali, nu există asemenea restricții, iar impactul generat de recreativi este unul destul de mic, sub 10% din totalul peștelui capturat anual.

An după an politica piscicolă a fost una a falimentului, nu numai în Delta Dunării, ci pe întreg teritoriul național, populațiile ihtiologice s-au împuținat, braconajul este la cote alarmante, iar decidenții par că nu înțeleg amenințările acestui domeniu sau că evită cu premeditare să implementeze politicile publice necesare.

Prima abordare de acest gen a fost propusă în anul 2018 de către guvernatorul R.B.D.D., Mălin Mușetescu, care viza interdicția reținerii știucii, ulterior, în anul 2019, Ion Munteanu extinde măsura la cele patru specii de pește valoros, așa cum îl numesc specialiștii în piscicultură. Anul acesta se păstrează interdicția respectivă, dar este întărită de o nouă formulare care vizează „eliberarea imediată” a celor patru specii.

Niciunul dintre guvernatori nu a explicat suficient care este motivul unei asemenea propuneri, încurcându-se în argumente ilogice, aruncând vina ba pe studii, ba pe pescarii recreativi, ba pe etică sau invocând păreri proprii, nefundamentate. De alt fel, ordinul anual de prohibiție care reglementează pescuitul pare un document al intereselor și al sfidării logicii elementare, și aici un exemplu vine să confirme imediat neseriozitatea unor astfel de măsuri: se instituie măsuri de prohibiție pe specii, știucă, șalău, biban, dar în același timp se permite pescuitul cu setca, cunoscând fiind că această unealtă ucide tot peștele prin sufocare. Deci, protejarea speciilor nu există de fapt, este una a ridicolului și a incompetenței administrației. Mai mult, toate măsurile care ar fi generat o protecție a peștelui din Delta Dunării au fost eliminate din varianta inițială de ordin de prohibiție, redându-se astfel libertățile pescarilor comerciali și familiali de a pescui după voie.

La protest sunt invitați pescarii și persoanele ce se consideră discriminate de aceste măsuri, mass-media, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale.

În subiect, o formă inedită de protest a fost inițiată de către Fundația „La Porțile Deltei” prin campania „1 minut pentru o cauză”, care se manifestă prin trimiterea unui mesaj pe adresa de e-mail a A.R.B.D.D., arbdd@ddbra.ro, format din trei cuvinte: „Abuz și discriminare”.

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns