Pescuitul recreativ în anul 2023, în Delta Dunării
Apariția mult așteptată a ordinului de prohibiție pentru anul 2023 nu schimbă paradigma exploatării peștelui pe teritoriul național, cu precădere în Delta Dunării.
Cel puțin pentru pescarii recreativi, o măsură ușor orientată spre normalitate nu răspunde la întrebările esențiale care se referă la protecția, conservarea și exploatarea peștelui, așa cum clamează pompos textele de lege copiate din legislația europeană, dar care nu au nicio legătură cu realitatea românească.
Specii și prohibiții
Relativ la numărul de lansete și undițe folosite nu sunt schimbări. Se poate pescui cu maxim patru lansete și maxim două cârlige pe linie. De asemenea, țaparina cu mai mult de două cârlige se poate folosi numai în apele Mării Negre, dar până la 10 cârlige.
Prohibiția generală, se instituie pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu excepțiile prevăzute în prezentul ordin.
Până pe 8 aprilie, inclusiv se poate pescui recreativ la toate speciile, cu următoarele excepții:
- știuca este prohibită până la data de 20 martie, deci se poate pescui în intervalul 21 martie – 8 aprilie, inclusiv;
- șalăul și bibanul întră în prohibiție specială în intervalul: 20 martie – 7 iunie, inclusiv;
- linul, în perioada 7 iunie – 6 iulie inclusiv;
- Scrumbia de dunăre și rizeafca, în perioada 20 martie – 29 martie.
Pentru apele ce constituie frontiera cu Bulgaria și Ucraina – inclusiv Golful Musura, față de perioada generală, 9 aprilie – 7 iunie, prohibiția acționează numai în perioada 16 aprilie – 30 mai, inclusiv. Deci, derogatoriu, se poate pescui și în perioada prohibiției generale, cu excepția intervalului 16 aprilie – 30 mai.
Chiar dacă nu fac parte din Delta Dunării, pe celelalte ape care constituie frontieră de stat se poate pescui în intervalul 10 – 23 aprilie.
La scrumbia de dunăre și rizeafcă se permite pescuitul tot timpul anului, cu excepția unui interval de 10 zile, în perioada 20 martie – 29 martie 2023 inclusiv.
Zone interzise
Față de zonele strict interzise identificate în legea rezervației, prin ordinul de prohibiție se interzice pescuitul în următoarele zone:
a. Dunărea Veche, sectorul cuprins între confluența cu canalul Sulina, de la Mm 8 + 900 și până la confluența cu canalul Răducu, tot timpul anului;
b. lacul Gâsca din Complexul Somova-Parcheș, tot timpul anului;
c. lacurile Erenciuc și Zmeica, tot timpul anului;
d. Canalul Bărbosu (canal care face legătura între Canal Cardon și Canal Letea);
e. Canalul de legătură Lopatna, zona cuprinsă între lacul Matița și lacul Merhei, în perioada 7 iunie – 1 noiembrie, pentru pescuitul recreativ/sportiv;
f. cursul vechi al brațului Sfântu Gheorghe, în zonele cuprinse între km: 16 – 20, 29 – 44; 49 – 58; 64 – 84, tot timpul anului;
g. canalul dintre lacul Puiu și lacul Roșu;
h. brațul Sfântu Gheorghe de la km 22 – 25, pe o durată de 60 de zile în perioada în perioada 1 martie – 30 martie 2023 și 15 octombrie – 13 noiembrie 2023, cu excepția pescuitului scrumbiei fără a aduce atingere art. 7 lit. a);
i. fluviul Dunărea, zonele Mm 53—54 (Isaccea), Mm 64,5—65,5, Mm 67—68,5 (Groapa Catargului și Pluton), de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 29 aprilie inclusiv și pe o durată de 60 de zile în perioada 1 octombrie—29 noiembrie inclusiv, excepție pescuitul comercial al scrumbiei, fără a aduce atingere perioadelor de prohibiție prevăzute în prezentul ordin.
Precizare! Deși nu sunt semnalate corespunzător sau evidențiate pe harta oficială a RBDD, zonele precizate la punctul „f”, pe brațul Sf. Gheorghe, par să reprezinte buclele Dunării. Anul trecut, printr-o măsură grotescă, discriminatorie, în aceste zone a fost permis numai pescuitul industrial, nu și cel recreativ. Identic s-a întâmplat și anul acesta, cu referire la punctul „e” de mai sus, prelungirea Lopatna. Practic, ai voie cu setca, dar nu cu undița. Unde e logica protejării resursei piscicole?!
Ultimul punct, care se referă la tronsonul cuprins între Km 22 și 25, arată că pescuitul este permis până la data de 28 februarie, și în intervalul 1 aprilie – 8 aprilie, până la începerea prohibiției generale.
Atenție! Pentru prima dată în 11 ani, în ordinul de prohibiție a fost strecurat ordinul care precizează zonele arondate pentru pescuitul recreativ, respectiv nr. 159/1.266/2011, care deși desuet și plin de greșeli, neaplicat până acum, a fost scos din sertarul prăfuit pentru a hărțui pescarii recreativi, cel puțin dacă ne uităm la nivelul uriaș al amenzilor din Deltă.
Specii și cantități pentru reținere
Anul acesta pescarii recreativi pot reține doar un singur exemplar pe zi din speciile crap, somn, știucă și șalău – dintr-o singură specie, dar cu condiția să aibă greutatea sub 3 kg. Practic, un pește de peste 3 kg din aceste patru specii nu se poate reține, ci numai capturile cuprinse între dimensiunile minime aprobate și greutatea de 3 kg. De asemenea, este obligatorie eliberarea imediată a celorlalte exemplare. O discriminare cu față umană care, față de interdicțiile instituite anul trecut, vine să mai panseze din supărarea pescarilor, dar ordinul rămâne în contradicție flagrantă cu prevederile legii care conferă dreptul reținerii a 5 kg/pește/zi de persoană, sau o captură mai mare de 5 kg.
Relativ la dreptul de reținere a celor 5 kg/zi, acesta nu a fost limitat de ordinul de prohibiție, iar o interpretare logică arată că cele 5 kg se pot reține, chiar și cu un exemplar din cele patru specii, la care se pot adăuga 2 kg din alte specii decât cele vizate.
O altă limitare vizează cantitatea maximă ce poate fi transportată de un pescar recreativ, indiferent de numărul de zile petrecut în Delta Dunării. Aceasta se rezumă la maxim 10 kg de persoană sau 15 kg de familie.
Important!
Prin prisma noilor amenzi aprobate, aberante desigur, pentru evitarea eventualelor neplăceri, pescarii recreativi trebuie să dețină permisul de pescuit recreativ eliberat de ARBDD, permisul de intrare pe persoană, permisul de intrare cu barca sau autoturismul, după caz. Pentru apele de graniță este necesar permisul eliberat de către Poliția de Frontieră(PG). De asemenea, să nu uităm că sacul pentru deșeuri este obligatoriu.
Epilog: Nici anul acesta autoritățile nu și-au însușit propunerile venite din partea societății civile, a asociațiilor de profil, deși au fost numeroase și bine fundamentate. Actul normativ care ar fi trebuit să protejeze resursa piscicolă națională, și să-i asigure existența, este o farsă certificată legal, o butaforie cu eticheta românească, tipică politicului de pe aici și care protejează, de fapt, doar pescarul și pescuitul industrial.
Fir întins, 2023!
Ovidiu Ghionu