Pescuitul recreativ/sportiv în Delta Dunării, în sezonul 2019-2020
Ca în fiecare an, în iarna lungă și lunile interminabile de prohibiție, așa cum le percepe orice pescar, cei mai organizați s-au pregătit pentru noul sezon de pescuit.
Bărci, echipamente, lansete, mulinete, monturi, tehnici și momeli noi așteaptă ziua de 10 iunie, prima a sezonului 2019-2020. Și anul acesta noile reglementări au creat discuții aprinse în rândul pescarilor.
Imaginile de mai jos conțin marcaje cu roșu pentru ceea ce reprezintă zone strict protejate pentru pescuit, iar cu galben sunt definite zonele cu pescuit cach&release. Din cele două hărți lipsesc zone protejate din Complexul Somova-Parcheș și vecinătățile sud-estice ale lacului Razelm.
Peste tot, în cuprinsul ordinului de prohibiție pentru anul 2019, se vorbește de pescuitul recreativ/sportiv, cu toate că sintagma recreativ/sportiv se folosește numai în cazul pescuitului în Delta Dunării. Pentru restul țării, conform actelor normative în vigoare, pescuitul este doar „recreativ”. Altfel spus, A.R.B.D.D. emite permise de pescuit recreativ/sportiv, iar A.N.P.A. și asociațiile de profil, doar recreativ. De aici și multe confuzii în acest ordin pentru că toate interdicțiile privesc numai pescuitul recreativ/sportiv. O interpretare strict pe lege duce la concluzia că prohibiția pentru pescuitul recreativ/sportiv se manifestă numai pentru Delta Dunării, în restul teritoriului ar fi liber la pescuitul recreativ deoarece acest tip de pescuit nu este specificat distinct în ordinul de prohibiție, iar în cazul scrumbiei, așa cum am mai arătat și în alte materiale, situația este și mai neclară, pescuitul recreativ/sportiv fiind permis în Delta Dunării, cu mici excepții, pe toată perioada de prohibiție. Interpretarea ”după ureche” a celei din urmă prevederi a avut consecințe din cele mai nefaste deoarece s-au întocmit dosare penale pentru deținerea și transportul scrumbiei. Chiar dacă în realitate se prinde foarte greu cu lanseta, oricine poate justifica cantitățile deținute cu sau fără permisul de pescuit recreativ/sportiv, indicând, in extremis, că a folosit pentru capturare o lansetă sau o undiță.
În fine, de fiecare dată aceiași poveste. O să mai curgă multă apă pe Dunăre până o să vedem vreo logică și coerență în domeniu.
Care sunt noile prevederi pentru pescarii amatori
Rezolvând problema știucii încă de anul trecut, prin introducerea pescuitului cach&release la această specie, numai pentru pescuitul recreativ/sportiv, nu și pentru cel comercial, anul acesta autoritățile sunt mai mărinimoase: pescarii amatori pot reține cel mult 2 exemplare, dar care să nu depășească împreună 5 kg, sau un singur exemplar ce depășește 5 kg.
Nu același lucru se petrece când vine vorba de crap. Acesta are alt regim, iar pescarii nu pot reține decât un singur exemplar, și numai dacă acesta are sub 5 kg.
Condiția generală este respectarea cantității de 5 kg/zi/ persoană ce poate fi reținută, cu încadrarea exemplarelor pescuite peste limitele minime de lungime aprobate.
Pescuitul se va putea desfășura cu maxim 4 lansete sau undițe, de persoană, folosind maxim 2 cârlige pentru fiecare dintre acestea.
Priponul este permis.
Specii strict protejate în anul 2019
Cea mai bine reprezentată în această categorie este familia „percide”, interdicțiile reținerii pentru toate tipurile de pescuit, cu referire la: șalăul vărgat, fusarul, pietrarul, aspretele și ghiborțul de râu.
Alte specii aflate pe listă sunt: guvidul, zglăvoaca răsăriteană, caracuda și cernușca.
Ce trebuie să mai știm dacă vizităm Delta
Pescarii sunt obișnuiți deja cu Permisul de pescuit. Acesta poate fi eliberat la sediul A.R.B.D.D. sau on-line la adresa: http://www.ddbra.ro/activitati/permise-online. Tot de aici se pot procura și permisele de acces pentru persoane fizice, ambarcațiuni și mijloace de transport, funcție de durata sejurului. În cazul riveranilor rezervației deținerea este obligatorie, dar acestea sunt gratuite.
Pentru brațul Chilia ne mai trebuie un permis eliberat de Poliția de Frontieră(PG). Acesta se poate procura, în baza permisului de pescuit și al cărții de identitate, de la adresa: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-formular-de-avizare-a-activitatilor-de-pescuit-sportiv-in-zona-de-frontiera-pentru-persoane-fizice-250.html. Un pic de grijă completarea câmpului cu zona pentru care solicită acest tip de permis.
Atenție! Legile care guvernează activitățile turistice și de pescuit pe teritoriul R.B.D.D. sunt legea nr. 82/1993, precum și cele conexe care se referă la circulația navelor, locurile de pescuit, etc.. Au existat destule cazuri în care organele abilitate au inventat sancțiuni din alte acte normative, mai dure, dar care nu se aplică în acest areal.
Funcție de speță, dreptul de a aplica sancțiuni îl are personalul împuternicit din cadrul Administraţiei Rezervaţiei, al Gărzii Naţionale de Mediu, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române şi ai Poliţiei de Frontieră.
Cele mai frecvente dintre acestea vizează: lipsa permiselor de acces și de pescuit, aruncarea deșeurilor în apă sau pe mal, reținerea peștelui subdimensionat, reținerea a mai mult de 5 kg de pește/zi/persoană și, mai nou, depășirea vitezei maxime admise pe canalele interioare.
Să iubim și să respectăm natura! Delta are nevoie de grija noastră!
Ovidiu Ghionu – FUNDAȚIA „LA PORȚILE DELTEI”
foto: wikipedia