Pește și scule de pescuit confiscate la Crișan
La sfârșitul săptămânii trecute, poliţiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Sulina, în cooperare cu reprezentanți A.R.B.D.D., au desfășurat o acțiune specifică pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol în zona de competență.
Astfel, au fost descoperite, pe Dunărea Veche, într-un loc declarat zonă de refacere biologică pentru resursele acvatice vii, 15 setci din fir textil în lungime de 1.036 metri, fără mărci de identificare, în care se aflau 347 kilograme de peşte, din specia caras.
În toate cazurile, cantitățile de peşte au fost predate unor societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale, iar poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deținere, transport și comercializare fără documente legale a peștelui și pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace, al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, în perioada de prohibiție, continuând cercetările în vederea stabilirii întregii activități infracționale, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale care se impun, informează site-ul Gărzii de Coastă.
Amintim că sectorul Dunării Vechi cuprins între intrarea în lacul Răducu și Dunăre este considerat zonă de refacere biologică, prin ordinul de prohibiție pentru anul 2019. Pe acestă zonă pescuitul de orice fel a fost interzis, tot timpul anului. Iată titlul actului normativ care nu conține nicio prevedere conform căreia se i prelungește valabilitatea și anul acesta: „privind stabilirea perioadelor şi a zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie şi refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2019”.
Dar, în lipsa unui cadru legislativ, pentru că ordinul de prohibiție pe anul trecut nu mai are aplicabilitate și în 2020, oricine poate considera că pescuitul comercial și recreativ este permis – pentru cel familial sunt arondate alte zone! În cazul de față, dacă pescarii ar fi deținut actele necesare autoritățile ar fi fost cu mâinile legate până la apariția unor dispoziții contrare. În așteptarea lor, desigur și a guvernului și ministrului respectiv, nu putem decât să le dorim „Fire întinse”!
Ovidiu Ghionu