În prim-planPolitică/AdministrațieTurism

Peștii peștelui

Apariția recentă a ordinului de prohibiție pentru anul 2023 nu arată vreo schimbare a perspectivei resursei piscicole din România, gaura neagră crește an după an.

Ba, din contră, peștii și paznicii peștelui continuă să-l exploateze până la extincție fără a schița vreun semn de îngrijorare. De altfel, fotografia postată oficial ieri, a acestui material este cât se poate de sugestivă, mândria ministerului agriculturii – unul dintre cei doi semnatari ai ordinului de prohibiție, alături de cel al mediului: un platou în formă de pește și niște pliante cu ce bine e, păzite de la masa vecină de o sticlă goală de whisky tradițional. Peștii peștelui fac ce știu ei mai bine.

O speranță parcă licărea într-o parte a societății în așteptarea primelor măsuri care să protejeze cu adevărat peștele din apele noastre. S-au scris mii de rânduri, s-a arătat științific, matematic și logic, dar nu negociezi cu peștii, ei trebuie să înoate!

Gașca e mulțumită, le-a mai ieșit o dată: au prezentat din nou ordinul de prohibiție. Aceeași poveste, aceeași excrocherie, aceeași impostură.

Păi cum să fie altfel dacă pescarii industriali – beneficiarii direcți, dictează condițiile ordinului de prohibiție, adică actul normativ prin care se protejează, se conservă și se reface populația ihtiologică. În orice țară cu un minim grad de civilizație fotoliile s-ar fi eliberat imediat. Dar aici legea e făcută de pești, și nu de pește.

Îmi vin în minte pasaje din așa-zisele studii de specialitate, care arătau din greșeală o mică parte din adevărul cunoscut de mult de toată lumea: 50% este braconat, cel puțin în Delta Dunării. În restul teritoriului e și mai rău, un pescar comercial raportează venituri de 27 lei/lună. Pe firul unei logici simpliste, dacă jumătate din pește este braconat atunci ordinul de prohibiție, cel puțin pe zona deltei, are 50% șanse să fie făcut de braconieri, că doar cine dă cu plasa?! Răspuns logic: cei care au plase și se pricep.

Cu ipocrizie guvernatorul rezervației prezenta propunerea de interzicere a setcii în Delta Dunării. Ce s-a întâmplat domnu guvernator cu singura măsură care ar fi garantat protecția și refacerea populațiilor piscicole? A, a fost la mișto. Mai glumim și noi din când în când. Sigur că Dumneavoastră ați insistat, v-ați tăvălit pe jos prin fața ușilor celor doi miniștri, ați dormit pe holuri, ați explicat public, ați făcut conferințe de presă, ați adus specialiști adevărați nu fariseii după care vă ascundeți, dar, ghinion, uite ce-a ieșit! Și ce aproape ați fost! Nu-i nimic, data viitoare! Să nu dezarmați! Luptați! Noi vă credem, dar faceți public referatul prin care ați înaintat propunerile de ordin de prohibiție pentru Delta Dunării. Curaj!

Astă vară pe cotele extrem de mici ale apei, mii de kilograme de pește s-au stricat în plase alterând și ce a mai rămas din trei degete de apă: nici măcar un comunicat, ce să mai vorbim de controale. Dincolo de atentatul la sănătatea ecosistemelor, de care vă doare sufletu, ați lăsat turiștii să mănânce pește îndoielnic, servit la negru prin locuri „tradiționale”, fără să clipiți. În schimb ați realizat „norma” la amendat pescarii cu undița, pe malurile voastre.

Mai încoace, gașca peștilor a modificat plafoanele amenzilor în RBDD la un nivel uriaș, fără nicio legătură cu legea sau cu realitatea de fapt. Aveau o emoție, o grijă față de mediu. Le tresărea inima-n piept. Astfel s-a ajuns ca lipsa unui simplu bilet de intrare în Deltă să fie pedepsită cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 lei, iar, spre comparație, amenzile pentru nereguli în cazul pescuitului industrial sunt de la 1.800 la 3.000 de lei, dar pe alt act normativ. Ce scăpare, nu-i așa? Totuși, ne scuzați suspiciunea, dar cum se face că de vreo doi ani încoace prindeți numai plase și 3-4 braconieri?! Am priceput-o și p-asta: s-a redus braconajul. E meritul vostru!

Cu ce drept permiteți ca cei 4.500 de pescari autorizați la nivel național să devalizeze toate apele României în detrimentul ecosistemelor și al zecilor de mii de pescari recreativi? Cum vă permiteți să nu țineți seama de interesul păstrării echibrului dintre om și natură și să ignorați o realitate izbitoare? Cum vă permiteți să nu țineți seama de ce s-a întâmplat până azi? Cum vă permiteți să luați decizii subiective, nefundamentate științific, vânzând la colțul străzii viitorul acestei resurse atât de importante pentru români? Cum vă permiteți să nu reacționați când un așa-zis specialist a indicat ca singură variantă de salvare înființarea de crescătorii în Delta Dunării? Cum vă permiteți să ne livrați constant și nonșalant aceste doze de ipocrizie golănească de cea mai joasă speță? Cum vă permiteți să măriți cota de pescuit cu 50%, pește pe care îl apreciați că provine din braconaj, ca și cum acesta ar fi fost eradicat 100%? Cum vă permiteți să introduceți în noul ordin de prohibiție un act normativ desuet, care nu a fost niciodată pus în practică, pe care nu ați aplicat vreo sancțiune în 11 ani și care se referă la ceva ce nu știți să explicați? Cum vă permiteți să hărțuiți o parte din populația acestei țări care vizitează Delta Dunării? Cine vă credeți, dumnezei?

Cred că s-a depășit faza de impostură, începe un nou capitol: prostituția.

foto: ”Standul MADR de la Săptămâna Verde, târgul de renume ce are loc la Berlin”

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns