Plante carnivore în Deltă: Roata de apă și Otrățelul de baltă

Dintre cele 10 specii de plante carnivore ce trăiesc pe teritoriul țării noastre două au habitatul și în Delta Dunării. De multe ori confundate cu plantele comune, Roata de apă(Aldrovanda Vesiculosa) și Otrățelul de baltă(Ulticularia Vulgaris) prosperă în acest loc al biodiversității, fiecare dintre ele adoptând o metodă unică de supraviețuire și hrănire.

 

Roata de apă are rădăcină și tulpini plutitoare în jurul cărora cresc în suluri capcanele carnivore. Acestea, în dimensiuni de 2-3 milimetri, se închid cu viteză la atingerea micilor nevertebrate acvatice. Capcanele au forma a doi lobi care se închid cu o viteză de 10-20 milisecunde făcând din acestă una dintre cele mai rapide din regn. Pentru a preîntâmpina capturarea impurităților acvatice planta deține un sistem de protecție format din câțiva peri de 6-8 mm. Ritmul de creștere este unul destul de mare, Roata de apă dezvoltându-se cu cca 1 cm pe zi.

Spre deosebire de Roata de apă, Otrățelul de baltă este o plantă fără rădăcină, plutitoare, având ca specific florile galbene, cu rol de capcane, în formă de gură de leu. Capcanele se închid capturând astfel hrana. Planta poate să digere până la 1.000 de insecte pe zi, procesul începând după moartea acestora în captivitatea florii.

(O.G.)

 

Lasă un răspuns