Politică/Administrație

PNL și PSD au făcut alianță electorală

Aseară, în cadrul unei conferințe de presă, președinții PNL și PSD, Nicolae Ionel Ciucă și Ion-Marcel Ciolacu, au prezentat calendarul alegerilor anului 2024. Conform acestuia pe 9 iunie vor avea loc alegerile locale, la un loc cu cele europarlamentare. Pentru acestea din urmă cele două partide au decis să candideze pe liste comune.

„Am dovedit, şi noi şi liberalii, că putem să luăm decizii în momente dificle, nu ale noastre ca şi persoane, entităţi politice, ale României, în primul rând. A fost criză pandemică, criză energetică, război la graniţă, au fost exerciţiile financiare. Vorbim de dezvoltarea României. O putere politică pentru a-şi asuma aceste lucruri trebuie să fie votată de cât mai mulţi români. Prezenţa cea mai mare la alegeri este prezenţa de la locale. Alegerile locale prezintă interesul cel mai mare al cetăţeanului. Că am decis să facem comasarea nu este împotriva democraţiei, este pentru democraţie şi pentru a avea o reprezentare corectă în faţa românilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

Nu același lucru se va întâmpla la alegerile locale unde cele două formațiuni vor candida pe liste separate justificat de interesul local al cetățenilor.

„Sunt abordări care fac obiectul tipologiei alegerilor. Nu putem să vorbim despre alegerile locale, care au o cu totul altă configuraţie, unde într-adevăr, acolo, la firul ierbii, există mai multă efervescenţă şi campania se desfăşoară altfel, pe când la alegerile europarlamentare discutăm de alegerea reprezentanţilor României, care au menirea să meargă la Bruxelles şi să lupte pentru interesele României în cadrul Uniunii Europene. Ca atare, la nivelul fiecărui partid, la nivelul fiecărei filiale, vor exista strategiile specifice, pentru că sunt diferenţe nu doar între regiuni, sunt diferenţe între judeţe, sunt diferenţe şi, din păcate, disparităţile dintre rural şi urban şi, în felul acesta, fiecare dintre campanii se adaptează la aceste elemente de specificitate, aşa cum am reuşit la nivelul coaliţiei, unde nu de fiecare dată am avut aceleaşi opinii. Au fost elemente de divergenţă pe o serie întreagă de decizii, dar ele au fost argumentate fie de o parte sau fie de cealaltă. Am căutat să venim cu ceea ce este menit să îndeplinească obiectivele guvernamentale”, a precizat Nicolae Ciucă.

În ceea ce privește scrutinurile pentru alegerea președintelui și parlamentarilor s-a precizat că datele finale vor fi stabilite ulterior, propunerile vizând lunile septembrie și decembrie.

În anul 2012, PNL și PSD aflate în opoziție au sesizat Curtea Constituțională cu privire la legea care comasa alegerile parlamentare cu cele locale. Urmare a deciziei Curții legea a fost declarată neconstituțională. Ca să evite un posibil conflict de natură constituțională termenele astfel propuse nu mai afectează mandate aleșilor locali și parlamentari.

În conferința de presă cei doi președinți nu au precizat dacă legislația electorală va suferi îmbunătățiri, în sensul scăderii pragului electoral, introducerii votului electronic sau eliminării neconcordanțelor între atribuțiile și modul de alegere ale primarilor și ale președinților de consilii județene. Conform Constituției, primarul „asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituției (…)” , dar nu poate fi consilier local, spre deosebire de președintele consiliului județean care nu numai că este ales consilier, dar prezidează toate ședințele consiliului, fără ca legea fundamentală să prevadă vreun enunț despre președintele consiliului județean. În felul acesta, artificial, prin Codul Administrativ au fost sporite prerogativele președintelui de consiliu județean fapt ce a dus la formare așa-ziselor baronii în mijlolul democrației liberale.

Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamenatre, concomitent cu candidatura pe liste comune, este menită să crească scorul celor două partide, anticipat la 51% în cazul parlamentului European, și induce alte înțelegeri locale între cele două formațiuni.

Între timp, opoziția formată din USR-Forța Dreptei și PMP (Alianța dreptei) critică alianța nefirească stânga-dreapta acuzând și anticipând derapaje de la democrație prin asocierea celor două mari partide.

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns