Povești nemuritoare. ARBDD și RBDD, ep.I
Administrația științifico – fantastică a RBDD s-a apucat de treabă. Rangerii au benzină și chef de muncă. Invadatorii trebuie amendați. Se caută la ac: campare, permise, pește, deșeuri, plombe.
Acum vreo 2 zile, pe pagina de FB a ARBDD, o postare anunța dădea de știre lumii: „În intervalul 3-4 iulie 2021, au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor legale privind camparea și pescuitul: 2 avertismente, 10 amenzi a câte 1 000 lei și 5 amenzi a câte 200 lei.” Mai dăunăzi s-au aplicat sancțiuni pe regimul navigației, veste, viteză, etc. E bine, riscul e mare și poate așa se mai potolesc mistreții viteziști.
Aș fi vrut să comentez, dar am observat că e cam dificil să fac asta pentru că nu mai pot mâzgăli pe pagina respectivă. Nu-i nimic, măi fraților, o să postez aici, v-am scris și pe e-mail, dar ați trecut pe „mute” și am devenit un fel voyeur al minunatelor acțiuni de protejare ale mediului înconjurător. V-am întrebat despre amenzile acelea cu reținerea celor patru specii de pește bun, v-am întrebat și despre zonele de campare contra cost stabilite pe teritoriul rezervației de Romsilva,
v-am mai întrebat care este diferența dintre eliberare – așa cum se cere în cazul celor patru specii și eliberare imediată – sintagma care este asociată cu peștele capturat pe bucle. Degeaba, mucles. Chiar așa, să nu arunci o privire prin normele alea de aplicare a legii 544, aia cu informațiile de interes public, se poate?!
Azi mai am două întrebări pentru voi: ce cantitate de carassius auratus ați prins, începând cu anul 2008, de când a apărut ordinul care stabilește dimensiunea minimă a peștilor, și până acum? Câte sancțiuni ați dat pentru nerespectarea dimensiunii minime la specia carassius auratus?
Mărturisesc că de vreo 30 de ani de când colind apele astea nu am văzut și nu am auzit să prindă careva carassius auratus, respectiv carasul auriu. Cine știe, poate aveți o derogare de la renumitul Conciliu Științific care, în virtutea suficienței academice a botezat cu multă empatie carassius gibelio, carasul comun, cu numele de carassius auratus. Sau poate așa era în 2008, a fost un an bun pentru caras, s-a făcut. Nu, m-am prins, deliberat ați omis carassius gibelio din respectivul ordin, ca să-l poată păstra oricine, fără restricții de dimensiune!
Iată așa, din 1993 încoace, anul facerii voastre, al semnării certificatului de naștere, după milioanele de pagini și cercetări, miile de conferințe și dezbateri, Delta a ajuns bătaia de joc a unora și altora. Ați reușit!
Foto: ARBDD
Ovidiu Ghionu
nu inteleg rostul articolului? ce legatura este intre amenzi si greseala privind denumirea stiintifica a carasului?