Prima zi de pescuit
Motto: Delta are nevoie de grija noastră!
După o lungă așteptare, așa cum orice pescar o știe, fie el amator sau profesionist, azi s-a deschis oficial sezonul de pescuit în Delta Dunării, dar și în toată țara. Cei care au ieșit azi pe baltă au rămas poate puțin dezamăgiți de nivelul crescut al Dunării, dar și de culoarea nămoloasă a apei. În folclorul local se atribuie denumirea de „chirpic” unei astfel de situații, iar în aceste condiții capturarea unui pește pe Dunăre se dovedește o bună provocare, șansele de a prinde ceva fiind destul de mici. Cine știe, poate o „moacă” neatentă să pricinuiască mica mândrie a pescarului, dar mulți vor prefera refugiul apelor mai liniștite din Deltă. Nici până la sfârșitul săptămânii nu se anunță condiții prielnice, ieri Dunărea la Tulcea atingea 351 cm, cu 31 de centimetri peste cota de atenție, iar prognoza I.N.H.G.A. anticipează creșteri zilnice de 3-6 cm, astfel că până la sfârșitul săptămânii se preconizează o cotă de 381 cm.
Chiar și așa, cine iubește natura nu va fi împiedicat să iasă la o partidă. Și, chiar dacă peștele va fi mofturos, rămâne bucuria și farmecul unei plimbări, deconectarea și senzația de libertate pe care numai aici în Deltă o poți afla.
Dar, există și o latură a sinistrului. Odată cu începerea sezonului turistic canalele și bălțile se vor aglomera. Cei aproximativ 100.000 de mii de vizitatori ce urmează să se bucure de oferta turistică deltaică vor crește presiunea asupra ecosistemelor fragile. Numărul ambarcațiunilor va crește exponențial, ca și riscul de producere a unor evenimente neplăcute datorită condusului fără reguli. Locurile de pescuit vor deveni iarăși un focar de infecție din cauza deșeurilor iresponsabil aruncate de către așa zișii pescari, și nu numai. De ce ar fi mai greu să iei înapoi ambalajele și resturile și să lași un loc civilizat și curat!? Dar, poate că unii nu au înțeles că pescar nu înseamnă neapărat că știi să prinzi pește, ci și să respecți natura, să-ți însușești o etică care până la urmă nu merge foarte departe de cei 7 ani de acasă, nu să pleci cu zecile de kilograme de pește în numele prețului plătit pe un sejur.
Este adevărat că populația locală nu are nici ea prea multe variante în lipsa unui sistem bine pus la punct de colectare a deșeurilor. Unele localități folosesc un sistem la negru de „chetă” de la pensiuni pentru transportarea gunoiului, dar cei mai mulți îl ard în butoaie, în fundul curții ceea ce este și mai rău. Ne place sau nu, aceasta este partea de sub preș a unei realități incontestabile.
Dar, lucrurile nu se schimbă de la sine, noi le schimbăm, dacă ne schimbăm!
Fire întinse, 2019!
Ovidiu Ghionu