Politică/Administrație

,,Primar/ Președinte/ Prefect pentru o zi”


Comunicat de Presă, Primăria Municipiului Tulcea

,,Primar/ Președinte/ Prefect pentru o zi

La nivelul Uniunii Europene, anul 2022 este declarat ,,Anul European al Tineretului”. La inițiativa Fundației Naționale pentru Tneret, prin intermediul Fundației Județene pentru Tineret Tulcea, se lansează proiectul ,,Primar/ Președinte/ Prefect pentru o zi”.

Prin intermediul acestei inițiative, de Ziua Națională a Tineretului, care se celebrează în data de 2 mai, tinerii dintr-o comunitate au ocazia să participe la activitățile unei zile obișnuite de lucru a unui ales local (Primar, Președinte Consiliul Județean, Prefect).

Autoritățile implicate în această acțiune sunt: Primăria Municipiului Tulcea, Primăria Orașului Isaccea, Consiliul Județean Tulcea, Instituția Prefectului Tulcea.

Scopul activității este de a oferi tinerilor posibilitatea de a cunoaște în detaliu activitatea unei autorități publice. În același timp vizăm apropierea autorităților publice de tineri.

Pentru a beneficia de această oportunitate, tinerii vor depune o „candidatură” (încurajând creativitatea și unicitatea candidaturii), în care vor descrie motivația și interesul în a ocupa acest rol, selecția realizându-se de FJT Tulcea împreună cu o persoană delegată din partea instituției publice participante.

Informații cu privire la Procesul de selecție:

 • Selecția tinerilor se va realiza pe baza unui apel public.
 • Participanții trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 14 – 30 de ani.
 • Fiecare tânăr va completa formularul de candidatură care cuprinde:
  • Curriculum Vitae
  • Scrisoare de Motivație (maxim o pagină A4), care va include și informații cu privire la implicarea în comunitate  
 • Un aplicant poate aplica pentru o singură poziție.

Propunerile se vor trimite pe adresa fjt_tulcea@yahoo.com.

Data limită pentru trimiterea aplicațiilor este 25 aprilie 2022.

Preselecția tinerilor care vor intra în procedura de vot va fi realizată de reprezentanți ai organizatorului împreună cu reprezentanți ai fiecărei autorități publice participante.

În urma stabilirii câștigătorilor aceștia vor fi anunțați telefonic de reprezentantul FJT Tulcea. Joi, 28.04.2022, la orele 18, toți cei selectați se vor întâlni la Casa Tineretului, Sala nr. 5, pentru a-și prezenta candidaturile și a-și convinge colegii să fie votat pentru funcția publică. Astfel, decizia finală va fi luată de tineri prin votul celor selectați prin dosarul de candidatură.

În urma experienței acumulate în calitate de Primar/ Președinte/ Prefect pentru o zi, tinerii selectați vor avea ocazia de a pregăti propuneri de măsuri pe care autoritatea locală le va putea implementa.

Durata activității

Activitatea se va desfășura pe parcursul zileI de 2 mai – Ziua Națională a Tineretului. Tinerii selectați vor participa la toate întâlnirile/ședințele pe care aleșii locali le au planificate în ziua respectivă. Ne dorim astfel ca tinerii să poată cunoaște toate provocările pe care un ales local le are. Programul de lucru va fi decis împreună cu reprezentanții autorității publice. Recomandăm ca activitatea să se desfășoare pe întreaga perioadă în care aleșii locali își desfășoară activitatea (chiar dacă durata programului depășește 8 ore).

Responsabilitățile participanților

 • Participanții vor avea responsabilitatea de a participa la toate activitățile din cadrul proiectului.
 • Participanții trebuie să fie proactivi în cadrul proiectului și să ofere feedback.
 • Participanții au obligația de a promova activitatea pe conturile personale de social media.

Responsabilitățile autorităților publice participante

 • Vor desemna cel puțin un reprezentant pentru buna desfășurare a proiectului.
 • Vor comunica cu cel puțin 3 zile anterior, propunerea agendei zilei către FJT Tulcea.
 • Se vor asigura de buna desfășurare a activităților din ziua de 2 mai.
 • Vor asigura accesul tinerilor selectați la toate activitățile desfășurate de către aleșii locali în ziua de 2 mai (inclusiv la ședințele interne ale aparatului administrativ, întâlniri programate etc).

Responsabilitățile organizatorului

 • Organizatorii trebuie să se asigure de bunul mers al procesului de selecție, al proiectului și vor realiza evaluarea acestuia.
 • Organizatorii trebuie să  se asigure că participanții vor înțelege agenda proiectului și vor semna acordurile de consimțământ.

Activități după încheierea proiectului

 • Tinerii participanți vor avea la dispoziție o săptămână pentru redactarea unei/ unor propuneri pe care să o lanseze către FJT Tulcea pe baza experienței din Ziua Națională a Tineretului.
 • Organizatorii vor transmite către fiecare autoritate publică propunerile finale ale tinerilor participanți și, împreună cu autoritățile implicate, vor lucra pentru demararea măsurilor propuse.

Lasă un răspuns