Politică/Administrație

Primele măsuri. Guvernatorul R.B.D.D. anulează decizia privind transportul de persoane în Deltă

Printr-un comunicat remis presei, noul Guvernator al R.B.D.D., Atena-Adriana Groza, a anunțat că a anulat Decizia nr. 209/12.07.2021 privind aprobarea regulilor pentru obținerea autorizației/permisului pentru desfășurarea activității de transport pasageri pe brațele Dunării și canalele interioare din RBDD. În felul acesta se revine la situația anterioară de autorizare, precizează ARBDD.

Măsura este una firească, de normalitate, pentru că decizia anulată conținea elemente de ilegalitate vecine cu abuzul în serviciu.

Să ne aducem aminte că deși legea interzice în mod expres ingerințe ale ARBDD cu privire la reglementarea navigației pe brațele Dunării, s-a emis un act prin care transportatorii de persoane pe întreg teritoriul RBDD, inclusiv brațele Dunării, au fost somați să se reautorizeze pe niște condiții de-a dreptul hilare, ca de exemplu interzicerea consumului băuturilor alcoolice de către pasageri sau prezentarea unor contracte de service pentru ambarcațiunile respective.

Printr-o sesizare, Fundația La Porțile Deltei a semnalat aceste derapaje care, iată, au fost înlăturate.

Nu știm cine și cum va deconta asemenea anomalii administrative, dar în foarte multe cazuri de sancționare pentru încălcări ale legislației Rezervației lucrurile par mai degrabă abuzuri ale organelor de reglementare și control, din exces de zel sau lipsă de profesionalism. Pentru un stat normal asemenea lucruri trebuie să înceteze imediat, iar publicul trebuie să fie informat cu privire la condiționările legislative astfel încât gradul de subiectivitate, de interpretare personală, să fie redus la minim.

Totuși, marile probleme ale Deltei rămân în continuare poluarea cu substanțe folosite în agricultură, braconajul piscicol și exploatarea haotică a resurselor peisagistice.

O nouă viziune cu privire la viitorul Deltei Dunării implică modificări legislative importante împreună definirea unei alte paradigme.

Un fost guvernator afirma cu resemnare că ARBDD nu și-a făcut treaba, dar ar fi fost mult mai rău fără ea. Aici suntem, de fapt!

Ovidiu Ghionu

citește și:

A.R.B.D.D. somată să anuleze dispozițiile privind transportul de pasageri

 

 

Lasă un răspuns