Turism

Prohibiția 2021 s-a încheiat. De azi începe pescuitul

A venit și mult așteptata zi în care pescarii pot să iasă în natură, la o partidă pe ape sălbatice.

Atât pe teritoriul național cât și în Delta Dunării condițiile de practicare ale pescuitului au rămas neschimbate: maxim 4 lansete/pescar, cu maxim două cârlige fiecare. Pentru fiecare cârlig în plus, folosit în Deltă, se riscă o amendă cuprinsă între 35 și 100 de lei. Prin urmare, țaparina, „bombele” și alte dispozitive de pescuit cu mai multe cârlige pot atrage sancțiuni. Spre stupefacția anuală a paradoxului legislației românești, pentru că la noi și paradoxul are complexele lui, și anul acesta priponul este permis pentru pescuitul recreativ/sportiv, în schimb este interzis pentru pescuitul comercial. Deci, se poate pescui la pripon, dar sportiv.

Pescarii nu pot reține mai mult de 5 kilograme de pește pentru fiecare zi de pescuit, sau un singur exemplar mai mare de 5 kg. Conform autorităților, permisul de pescuit este document justificativ pentru transportul peștelui astfel capturat, dar, din practică, în destule cazuri peștele a fost confiscat chiar dacă a fost prins în regim sportiv. Atenție și la dimensiunile minime ale peștilor pentru că reținerea exemplarelor subdimensionate atrage sancțiuni pentru fiecare exemplar.

Subiectul șocant și ilogic al acestui sezon rămâne interdicția reținerii celor patru specii valoroase, în Delta Dunării: crap, somn, știucă și șalău. Acestea se vor pescui tot anul în regim de C&R de către pescarii amatori.

Deși, de aproape două luni, ziarul nostru a insistat prin demersuri la autorități pentru a preciza sancțiunea asociată reținerii acestor specii, până azi nu am primit răspunsuri concludente, cu trimitere la articole clare de acte normative. ARBDD, Ministerul mediului și cel al agriculturii s-au eschivat. O situație similară a fost în anul 2018, în cazul știucii. Și atunci legea s-a aplicat după ureche, cu destule derapaje.

Demersurile repetate pentru limpezirea acestei situații s-au lovit fie de nepăsarea autorităților, fie de grobianismul unora dintre acestea.

În fotografia, 2021 – 1, de mai jos se găsește răspunsul ARBDD la o întrebare simplă, trimisă cu următorul text la ministerul de resort:

Domnule Ministru,
În temeiul Legii nr. 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, vă rugăm să ne precizați care este sancțiunea asociată nerespectării art. 6, pct.(8) din Ordinul de prohibiție pe anul 2021, nr. 58/462/2021, cu privire la următoarele fapte:  În mod special, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării”, în afara perioadelor de prohibiţie, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor ştiucă, şalău, somn şi crap este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch and release).
Vă mulțumim!
Se poate observa cu ușurință că răspunsul este total pe lângă subiectul întrebării, iar ARBDD după ce a introdus această prevedere în ordinul de pescuit, la propunerea asociațiilor de pescari comerciali, se ferește să se exprime clar cu privire la sancțiunea asociată. Imaginile nr. 2 și 3 conțin opinia din anul 2018 a ARBDD, tot fără argument legal, pe aceeași temă, și care, uluitor, nici măcar nu mai seamănă cu cea de anul acesta. Așa se face administrație publică la noi, se dă cu zarul. Pentru ce atâta tevatură, țipete, scuze, acuze, ONG-uri, miniștri…salvați crapul, salvați somnul, știuca, șalăul, din ghearele nemiloase ale pescarilor amatori care l-au nimicit de-a lungul anilor dacă nici măcar nu te interesează să pui, acolo, o sancțiune, măcar să-i sperii pe braconierii ăștia cu permis care au golit Delta de peștele bun?! La ce folosește comedia asta sinistră?! Da, este evident, dintr-o dată s-a constatat că peștele bun e prins de lansetari și s-a produs emoția, cu hohote, de râs, de plâns, nu mai contează.
În compensare, pentru echilibru, pe plictiseala asta din prohibiție mințile astenice au dublat adâncimea setcilor de la 4 la maxim 8 metri, a fost dublată și rezistența sirecului la setci și s-a permis draga la Mare, pentru vongole!

Fire întinse!

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns