În prim-plan

Prohibiția la știucă a început!

Ordinul de prohibiție pentru anul 2018 instituie interdicția pescuitului la știucă în intervalul 22 februarie-15 martie, inclusiv. Pe tot cuprinsul Rezervației Biosferei Delta Dunării, cel puțin anul acesta, știuca va fi eliberată(cach and release), pentru forma de pescuit recreativ.

Prohibiția generală, la toate speciile de pește și viețuitoare acvatice, începe pe data de 7 aprilie și se termină în 5 iunie, la 12 noaptea. Timp de trei săptămâni, între 16 martie și 6 aprilie se va putea pescui știucă cu condiția eliberării, pe teritoriul RBDD, și a regulilor de reținere pe tot teritoriul național. Adică, maxim 5 kg/zi sau o singură piesă mai mare de 5 kg.

Prohibiția la scrumbie, pentru pescuitul comercial, familial și recreativ, se va produce după cum urmează:

  • 7-16 aprilie, inclusiv, pe sectorul Dunării și al brațelor sale de la mare până la Ceatal Chilia-Mm 43;
  • 12-26 aprilie, inclusiv, de la Ceatal Chilia-Mm 43, până la Vadul Oii-km 238;
  • 12 mai-10 iunie, inclusiv, de la Vadul Oii-km 238, până la Chiciu-km 374,5;
  • 15 aprilie-15 mai, inclusiv, de la Chiciu până la gura Timocului.

Se interzice, tot anul, pescuitul scrumbiei în fața gurilor de vărsare ale Dunării-pe o adâncime de 5 kilometri în largul mării, și pe un coridor lat de 2 km, socotit câte un kilometru de o parte și de alta de la axul brațelor Sf. Gheorghe și Sulina iar pentru brațul Chilia un km la sud și, la nord, până la granița cu Ucraina.

Pescuitul familial al scrumbiei va fi permis în intervalul temporal 28 martie-6 aprilie, inclusiv și va putea fi practicat cu maxim 2 setci, pe aceleași zone ca și anul trecut. Capturile accidentale de novac, cosaș și singer vor putea fi reținute.

Folosirea năvoadelor este interzisă în delta și lunca inundabilă a Dunării precum și în complexul Razelm-Sinoe și în celelalte lacuri litorale, în perioada 1 aprilie-30 septembrie. Tot în aceiași perioadă, pe teritoriul RBDD,  sunt interzise și uneltele de pescuit de tip setcă.

Pe tot parcursul anului pescarii sportivi vor evita zonele strict protejate și cele de reconstrucție biologică cum ar fi: Dunărea Veche- de la Mila 8 și până la intrarea în Lacul Răducu, lacurile Erenciuc, Zmeica și Gâsca, precum și buclele Dunării vechi, pe brațul Sf. Gheorghe, între kilometrii 16 și 20.

Pe brațul Chilia, contrar obișnuinței, pescuitul în scop comercial și recreativ va fi prohibit în perioada 22 aprilie- 5 iunie, inclusiv. Așadar, pe granița cu Ucraina se poate pescui încă două săptămâni de la începerea prohibiției generale.

Tot ca și noutate pescuitul cu paragate și pripoane este interzis tot anul.

În perioada de prohibiție cei care exploatează amenajări piscicole pot recolta și vinde pește cu condiția înștiințării prealabile a ANPA și a deținerii licenței de pescuit.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns