Prohibiție generală la pescuit
A început prohibiția pescuitului la toate vietățile acvatice.
Ordinul de prohibiție pentru anul 2024 interzice pescuitul pentru 60 de zile, respectiv în perioada 9 aprilie-7 iunie, inclusiv, indiferent de forma de practicare al acestuia, comercial, familial, recreativ sau sportiv.
Cu titlu de excepție, în apele care constituie frontieră de stat cu Ucraina și Bulgaria pescuitul este interzis în perioada 16 aprilie-30 mai, inclusiv. Practic, în aceste două cazuri perioada de pescuit se mai prelungește și începe mai devreme cu o săptămână față de intervalul general stabilit.
Alte excepții vizează linul, prohibit în perioada 7 iunie-6 iulie inclusiv, pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, capturarea lipitorilor medicinale (Hirudo verbana), pe o durată de 62 de zile, interzisă în perioada 1 iulie până la 31 august, inclusiv, sau racul (astacus astacus), speciile marine, etc.
Conform tradiției, pescarii comerciali și cei recreativi/sportivi pot pescui speciile scrumbie și rizeafcă cu următoarele interdicții:
- a) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durată de 10 zile, în perioada 31 martie-9 aprilie 2024 inclusiv;
- b) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 15 zile, în perioada 5 aprilie-19 aprilie 2024 inclusiv;
- c) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Vadul Oii, km 238, până la Chiciu, km 374,5, pe o durată de 15 zile, în perioada 15 aprilie-29 aprilie 2024 inclusiv;
- d) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Chiciu, km 374,5, până la Baraj Porţile de Fier II, inclusiv braţul Gogoşu, km 874,8, pe o durată de 15 zile, în perioada 25 aprilie-9 mai 2024 inclusiv.
Pescuitul familial la scrumbie – practicabil numai în Delta Dunării, se poate desfășura numai în perioada 24 aprilie-3 mai 2024 inclusiv, în zonele aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 763/2015 pentru aprobarea Planului de management şi a Regulamentului Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”.
În sezonul de pescuit la scrumbie capturile accidentale de ciprinide asiatice (sânger, novac, cosaş) se pot reţine în vederea valorificării.
Pentru teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării abundența peștelui care depune icre, caracterizată de perioada prohibiției anuale, presupune o importantă sursă de venit pentru unii dintre localnici. Carnea și icrele de crap, dar și somnul care intră în vintire, deseori vânat cu sulița, reprezintă o atracție irezistibilă. Nici cei mai mulți dintre posesorii de pensiuni nu sunt departe de fenomen, lăzile frigorifice golite peste iarnă așteaptă marfa proaspătă ce va fi servită turiștilor odată cu începerea sezonului.
În lipsa controalelor, proprietarii altor locuri unde se servește masa nu se mai feresc nici ei. Pe perioada vacanței de Paște sau de 1 Mai, în plină prohibiție, tone de pește devin masa tradițională a turiștilor. La acestea se adaugă traficul ilicit, consumul populației locale, dar și cel satelitar, format din cercurile și rudele pescarilor.
De la câțiva crapi și carași reținuți pentru consum propriu, și care evident că nu deranjează pe nimeni, chiar dacă vorbim de o estimare sezonieră de 10-15 tone de pește, s-a ajuns la adevărate rețele care fără scrupule jefuiesc an după, transformând în bani buni sutele de tone de crap, somn și știucă.
Anul acesta scenariul pare că se va repeta aici în deltă, mai ales că nivelul scăzut al apei favorizează braconajul extrem de profitabil în perioada de prohibiție.
Ovidiu Ghionu