În prim-planTurism

Prohibiție la pescuit șalău și biban, dar se deschide la știucă

Conform ordinului de prohibiție pentru anul 2024, în perioada 20 martie -7 iunie se interzice pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial la șalău și biban. Practic, cele două specii beneficiază de protecție până la finalul perioadei de stabilită pentru prohibiția generală, respectiv 7 iunie 2024.

În lipsa unor precizări clare privind tipul acesta de prohibiții selective, pe specii, interpretarea textului ordinului este limpede, și anume că pescuitul este interzis, dar în măsura în care un pescar capturează șalău sau biban atunci acesta va trebui eliberat imediat, indiferent de stare, deoarece se consideră captură accidentală, mai ales că până pe 8 aprilie toate formele de pescuit sunt permise, iar, ulterior, pescarii comerciali și familiali vor folosi setca pentru scrumbie care cel mai probabil va captura cel puțin specia șalău.

Prinderea șalăului și bibanului cu setca, a peștelui răpitor în general care este foarte sensibil, înseamnă de fapt sufocarea peștelui și, deci, prohibiție cu eficiență zero în cazul acestui tip de pescuit. În consecință, o astfel de prohibiție este o nouă o poză adăugată tacticos în albumul deciziilor controversate care manageriază resursa piscicolă și care ar trebui să aibă grijă natură și ecosisteme.

În același timp, începând cu 20 martie se redeschide pescuitul la știucă, dar numai pentru trei săptămâni, până la data de 8 aprilie.

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns