În prim-plan

Prohibiție la scrumbie în Delta Dunării

Prin ordinul anual de prohibiție se reglementează perioadele și zonele de prohibiție la scrumbie.

De la Marea Neagră și până la ieșirea din țară se stabilesc tronsoanele de Dunăre pentru pescuitul scrumbiei. Primăvara, la începutul lunii aprilie, se adună în bancuri mari și urcă pe fluvii pentru a depune icrele, iar apoi se retrage în mare.

În mod nefiresc, având în vedere statutul de rezervație, în Delta Dunării prohibiția la această specie durează 10 zile și se încheie pe 9 aprilie, urmând să continue secvențial, de data acesta cu câte 15 zile, pe următoarele trei sectoare de Dunăre, până la Porțile de Fier II. Localnicii deltei pot pescui la scrumbie, în regim familial, în perioada 24 aprilie – 3 mai, folosind maxim două setci.

Recunoscută pentru gustul deosebit, delicios, scrumbia este și o importantă sursă de venit pentru pescari. Într-un an bun un pescar comercial poate câștiga peste 10.000 de euro numai din pescuitul la această specie. Prețurile sunt pe măsura pofticioșilor și pot ajunge până la 75 de lei/kg, așa cum s-a întâmplat în București, în anii trecuți. Acum câteva zile, la Tulcea, kilogramul de scrumbie se vindea în pescării cu 42-45 de lei.

Scrumbia se poate găti în diferite feluri, la grătar – preferata celor mai mulți, la cuptor, uneori se mai pune câte un exemplar sau două în ciorba de pește, marinată, afumată sau în salate, în stare aproape crudă (shashimi).

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns