Proiect de împădurire urbană a Municipiului Tulcea
Ieri, 10 septembrie 2024, în cadrul unei conferințe de presă a avut loc semnarea contractului de finanțare având ca obiect „Crearea de păduri urbane în Municipiul Tulcea”. În cadrul întâlnirii, reprezentanții instituțiilor implicate, Ștefan Ilie – Primarul Municipiului Tulcea și Mircea Fechet – Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, au oferit detalii cu privire la acest proiect considerat ca fiind cel mai mare de până acum din România.
„Este cel mai ambițios proiect depus de o municipalitate, iar cel mai mare merit pentru inițiativă îl are un tulcean din societatea civilă, Simion Tănase (asociația Graff City), demers sprijinit de colegii din Primărie.
Un plămân verde al orașului, 2.495.192 de puieți de arbori și arbuști pe o suprafață de 61,42 hectare, în 7 zone din aria periurbană a municipiului:
ZONA 1 – Zaghen (61.200 mp)
ZONA 2 – Sat Pescăresc Tradițional (177.961 mp)
ZONA 3 – Izvor Bogza (66.593 mp)
 ZONA 4 – Dealuri SUD-Cimitir (33.782 mp)
ZONA 5 – VEST Remat (128.798 mp)
ZONA 6 – Gara de mărfuri (141.496 mp)
ZONA 7 – Baltag (4.371 mp)
Total = 614.201 mp
Investiția va acoperi toate costurile legate de lucrările pentru pregătirea solului, înființarea plantației, irigarea și întreținerea acesteia, timp de trei ani.
La semnarea contractului au mai fost invitați reprezentați ai instituțiilor relevante pentru acest proiect: domnul Bogdan-Ioachim BULETE, Guvernatorul ARBDD și domnul Costel PETCU, Director Tehnic al Direcției Silvice”, precizează primăria Tulcea.
Cu acest prilej, a avut loc și o conferință de presă, care poate fi vizionată pe pagina Ministerul Mediului – România: https://www.facebook.com/share/v/adxFaLCFhxGGZpoD/?mibextid=WC7FNe
Potrivit Ministerului mediului, proiectul, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, are o valoare de peste 5,83 milioane de euro și prevede împădurirea a 61,2 hectare de teren în 7 zone periurbane ale municipiului Tulcea.
„Semnăm azi contractul pentru cea mai mare pădure urbană din #România, finanțată prin #PNRR. Sunt bucuros că tot mai multe terenuri, inclusiv unele aflate acum în stare de degradare, se transformă în păduri urbane, care pot absorbi cantități mai mari de dioxid de carbon și pot avea un aport semnificativ în ceea ce privește calitatea aerului și scăderea temperaturii cu aproximativ 10 grade comparativ cu cea din orașe și municipii. Această pădure va juca rolul de centură verde a orașului, în imediata vecinătate a spațiului locuit, terenurile fiind localizate la maxim 500 m de la limita spațiului #intravilan”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, #MMAP are la dispoziție 30 de milioane de euro pentru plantarea de păduri urbane.
Termenul până la care se pot depune proiecte este 31 decembrie 2024.
Orice UAT la nivel de oraș poate înființa acest tip de păduri, inclusiv instituțiile de învățământ.”
Ovidiu Ghionu
foto: Primăria Tulcea, Ministerul mediului