Proiectul de lege privind pescuitul a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ

Consiliul Legislativ, instituție care analizează și avizează proiectele actelor normative, a respins propunerea legislativă intitulată „Legea pescuitului” pentru motive ce țin atât de formă cât și fond.

În argumentație, se invocă lipsa formulării explicite, clare, dar și a coerenței structurii actului normativ care contravin elementelor de tehnică legislativă.

Proiectul noii legi a pescuitului este asumat de către deputații liberali, Bogdan Bola și Alexandru Kocsis. Cei doi s-au angajat de ceva timp să limpezească apele din zona de pescuit și acvacultură tulburate de o legislație desuetă, a intereselor părtinitoare, precum și a lipsei de interes și viziune din partea statului Român, și să propună o nouă lege care să reglementeze acest sector de activitate.

„Nu suntem surprinși de avizul negativ al Consiliului Legislativ, condus de celebrul domn Florin Iordache, care are legături foarte strânse în acest domeniu, fiind nu până demult președintele Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România – AGVPS. Ori, având în vedere influența și interesele mari ale AJVPS-urilor în domeniul pescuitului și menținerea unui monopol care a dus România să importe 80% din peștele consumat în țara noastră, nu ne miră absolut deloc…

Cu toate că avea posibilitatea să ne solicite să dăm explicații/precizări privind proiectul nostru, acest lucru nu s-a întâmplat. Ba mai mult, studiind avizul negativ dat de Consiliul Legislativ, se poate observa faptul că el se referă la condițiile de formă și nu de fond ale proiectului legislativ. Doresc să fac o precizare importantă: proiectul nostru a primit aviz FAVORABIL din partea Consiliului Economic și Social, acolo unde patronatele, sindicatele și ONG-urile ne-au invitat la discuții și am putut explica pe îndelete.

Din păcate, celebrul domn Iordache nu a procedat la fel, iar unele dintre părerile exprimate în avizul dat sunt mai mult păreri și dorințe personale ale domniei sale, nu probleme de natură legislativă. Vom lua punct cu punct observațiile (care sunt doar CINCI la peste 100 de pagini de proiect), acolo unde va fi cazul vom opera modificările de formă necesare, însă proiectul merge înainte în Comisiile din Parlament și va ajunge în votul plenului. Rolul acestui proiect este să readucem piscicultura din România la valoarea reală a apelor pe care le avem în țara aceasta, chiar dacă unii încearcă să inducă altfel de idei”, a explicat Bogdan Bola pentru Delta Dunării News.

Ovidiu Ghionu

2 comentarii la „Proiectul de lege privind pescuitul a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ

  • 30 iulie 2021 la 12:50 PM
    Legătură permanentă

    Ce nu pricep inițiatorii este un lucru elementar. Celebrul domn Iordache doar a semnat avizul. El este făcut de experții Consiliului legislativ, eu fiind de acord cu inițiatorii cum că Florin Iordache habar nu are de ce scrie în lege, pentru că nici nu a citit-o.
    Însă aceleași observații le-a făcut și Federația Romana de Pescuit Sportiv pe care le-a trimis atât Guvernului, cât și Biroului permanent al Senatului și Comisiilor de specialitate, apreciind că inițiatorii prin acest proiect de lege nu se deosebesc cu nimic de Florin Iordache.

Lasă un răspuns