Politică/Administrație

Raport PSD: „partidul a ajuns să fie construit politic, pe principii clientelare și de nepotism”


Raportul președintelui interimar al Consiliului Național al PSD, Ionuț Vulpescu, identifică o serie de carențe sociale și greșeli politice ale partidului, în perioada 2016-2019.

Printre concluzii, se regăsesc: conducerea dictatorială, atacul la justiție, izolarea europeană, discursul anti-occidental, angajarea pe pile și împânzirea instituțiilor publice cu persoane incompetente, etc.

Sigur că, după decesul politic al lui Liviu Dragnea, avem de-a face cu un altfel de partid, un altfel de PSD! Pe scurt, tentative de modernizare au mai fost: Adrian Năstase a avut „modernizarea” lui – aparentă și vicleană; apoi, Mircea Geoană, singurul președinte PSD care a înțeles nevoia de a ieși din linia PCR-istă, a fost mazilit politic de frăția Iliescu & feudalii locali; Victor Ponta a preluat modelul mentorului său – cu câteva up-grade-uri dictate de conjunctura anilor respectivi; și-apoi a venit Dragnea, exact cu același mesaj. Îmi aduc aminte o afirmație, de prin anul 2012, a unui cadru didactic dintr-o comună a județului Tulcea: „PSD nu se poate reforma”. Sper, doamnă, că n-ați avut dreptate, pe termen nelimitat!

De fiecare dată, cu fiecare schimbare de conducere, difuzoarele s-au umplut cu aceleași promisiuni și lozinci mobilizatoare. Cei 80.000 de oameni nevinovați târâți de prin cătune sărace la ziua lui Ponta, pe Stadionul Național, n-au înțeles nimic, nici până azi. Tot la fel au pățit și la mitingurile de susținere a lui Liviu Dragnea sau a ordonanțelor grotești care terfeleau discreționar justiția și fragilul nostru stat de drept. Puținele voci curajoase care s-au făcut auzite printre goarnele înroșite au fost reduse imediat la tăcere. Și toată lumea a fost mulțumită, și poate nu e vina lor. Poate că celebra sintagmă „Partidul e în toate” există, încă, în conștiința colectivă, ca o remanență canceroasă. Așa ne-a învățat Partidul! Ăla Unic! Iar domnii cu raportul respectiv, așa cum au mărit salariile și pensiile, din pix, fără acoperire economică, ar fi putut cu ușurință să schimbe și perioada de raportare: 1992-2020.

Dar, azi nu e ca ieri, gata cu prosteala! După ce ploicica de cenușă va fi scuturată de pe hainele de firmă, până la alegeri vom face cunoștință cu alt PSD. Unul nou, cu aceleași metehne, dar nou!

Ovidiu Ghionu

foto: Ziarul Financiar


Lasă un răspuns