Remember, prof. Iosif Colcer- Casa Avramide, 5 februarie, ora 17

Acum patru ani, cu câteva zile înaintea Sfintelor Paști, se stingea din viață una dintre remarcabilele personalități ale culturii tulcene. Profesorul, scriitorul, publicistul, Iosif Gh. Colcer, lăsa în urma sa povața cunoașterii, a cercetării și studiului dar și a contribuției individuale la facerea acelei ”zestre spirituale”, așa cum o prețuia în multe dintre scrierile sale.

Născut la 7 aprilie 1934 în Târgu Mureș, în Ardealul ocupat de Ungaria Hortistă, după cinci ani în care a fost copil de trupă, mai întâi la Regimentul  Dorobanți Dolj, la Craiova, și apoi la Cercul Militar Teritorial T. Mureș, a urmat liceul ”Alexandru Papiu Ilarian” din aceiași localitate și, apoi, cursurile Facultății de istorie din cadrul Universității ”Victor Babeș” din Cluj.

Drumurile tainice și încolăcite ale vieții l-au purtat pe aceste meleaguri încă din 1964, predând istoria la Liceul din Isaccea pe care l-a și condus, în calitate de director. Anul 1969 îl găsește transferat la Cabinetul județean de partid Tulcea, în calitate de Șef al catedrei de istorie. După numai doi ani, între 1971 și 1974, este numit director al Liceului nr. 2 din Tulcea, iar apoi a ocupat una din catedrele de istorie a actualului Colegiul Dobrogean Spiru C. Haret, până la ieșirea la pensie, din anul 1990.

Pe lângă activitatea publicistică formată din sutele de articole din diversele reviste și ziare, în special pe teme de istorie, ca scriitor, Iosif Colcer, a lăsat și o semnificativă bibliografie:

“Răscoalele țărănești din 1907 în Oltenia-Craiova, 1957

File din istoria Dobrogei”-Ed. SC Infcon SA, Constanţa, 1998, (în colaborare cu Viorel Măgureanu);

„Timpul destăinuirii”- Harvia, Tulcea, 2001;

„Unirea Dobrogei cu România”-Ed. Harvia, Tulcea, 2003;

„Poezii”-Ed. Harvia, Tulcea, 2007;

„Unirea Dobrogei cu România”-Ed. Harvia, Tulcea, Tulcea, 2008;

Amintiri”- Ed. Harvia, Tulcea, 2009;

Oameni şi fapte”- Ed. Harvia, Tulcea, 2010;

Personalităţi tulcene”- Ed. Karograf, Tulcea, 2011;

Călătorie în Maroc”- Ed. Karograf, Tulcea, 2012;

„Amintiri II”- Karograf, 2013, Tulcea.

Mai multe despre tainele paginilor sale dar mai ales despre Omul și motivația lui Iosif Colcer, publicul tulcean, cei apropiați, elevi și colegi, pot afla în cadrul evenimentului organizat la Casa Avramide, luni- 5 februiarie 2018, ora 17.

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •