În prim-plan

S-a găsit Guvernator. Acesta trebuie să aibă 10 ani într-o funcție de conducere

Escapada feisbucistă de făcut imagine pe seama numirii unui nou Guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării a mai trecut o etapă. S-a croit șablonul viitorului șef al R.B.D.D.

Aflat în ograda USR-Plus, postul de Guvernator, cu funcție de subsecretar de stat în Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, a fost scos pe piața națională printr-un proces public de recrutare desfășurat pe o pagină de Facebook, clamându-se principii cum ar fi transparența și competența, de parcă toți miniștrii, secretarii și subsecretarii de stat numiți ar fi trecut deja prin acest model de selecție.

Derulat sub coordonarea unor firme de recrutare, pe parcursul a mai multe săptămâni, în care au fost atrași diverși stake-holderi, ONG-uri, pescari, localnici, instituții publice(sic!), 4 foști guvernatori, chiar și Guvernatorul în funcție – participant activ la acțiunea de demitere a propriei persoane(sic, sic!), expozeul a sintetizat 15 linii de acțiune pentru managementul Deltei Dunării, iar specialiștii în H.R. au stabilit criteriile de calificare ale eventualilor candidați. Evaluarea urmează să se desfășoare după un calendar stabilit de filtre și interviuri timp de aproape o lună de zile.

Care sunt condițiile de participare cu privire la aptitudinile și experiența candidatului

Conform documentului prezentat de specialiștii respectivi, se solicită:

• Studii superioare
• Experiență dovedită într-o poziție de conducere de minim 10 ani, care să necesite implicarea tuturor părților interesate pentru implementarea programelor sau acțiunilor. Experiența anterioară în a activa sau a administra arii protejate și rezervații naturale constituie un avantaj, dar nu este obligatoriu
• Experiență de lucru în managementul de proiect și cunoștințe de utilizare a instrumentelor specifice
• Activist de mediu cu preocupări reale în prezervarea și protejarea acestuia
• Spirit de pionierat și inițiativă
• Viziune de ansamblu și aptitudini de prioritizare
• Capacitate de planificare strategică și implementare tactică
• Capacitate extinsă de comunicare
• Cunoașterea limbii engleze (orice altă limbă străină cunoscută ar reprezenta un avantaj)

Iată că, în felul acesta, prăjitura nu mai este pentru toată lumea. Cele câteva condiții prezentate restrâng o eventuală plajă de candidați de la diametrul unui tunel de metrou la îngustimea unei paste de pix. Așa a ieșit din pix.

Dacă partea cu activistul de mediu o poți depăși, chiar și cu o poză în curtea bunică-tii lângă un pom pe care l-ai plantat când erai mic, neîndeplinind criteriul de 10 ani într-o poziție de conducere nu poți depăși etapa de selecție a dosarelor. Oare câți dintre membrii guvernului numiți de USR-Plus au o astfel de experiență!? Hai să ne uităm la șeful său, ministrul mediului, care de abia strânge 9 ani într-o funcție de conducere, din care 7 sunt alcătuiți din numiri politice, ca reprezentant al UDMR. Recrutorii nu precizează dacă experiența de conducere se referă și la partidele politice.

Un comentariu de pe pagina respectivă de Facebook, Delta vie, sintetizează cel mai bine acest filtru: în poziția de șef punem un fost șef care să reformeze actuala poziție de șef. Așa arată modelul „noului” politican propus de USR-Plus.

Mergând mai departe pe firul logic al exprimării de mai sus, întâlnim o altă condiție:(…) care să necesite implicarea tuturor părților interesate pentru implementarea programelor sau acțiunilor. Ce poate înțelege orice român de aici!? Faptul că 10 ani de experiență într-un post de conducere nu sunt suficienți, ci numai dacă au necesitat implicarea tuturor părților interesate…, bla, bla…

În fine, la sfârșitul înșiruirii se precizează că limba engleză constituie un avantaj. Ei bine, în cazul de mai sus aș zice că limba română constituie un mare avantaj dacă, totuși, se ține la profesionalism, măcar de ochii lumii. În caz contrar, cu mutarea în plic, cele aproape 400 de like-uri ale paginii nu par să fi adus vreun Plus de imagine, ba din contră.

Voi reveni pe subiect,

Ovidiu Ghionu

2 comentarii la „S-a găsit Guvernator. Acesta trebuie să aibă 10 ani într-o funcție de conducere

  • Domnule Ghionu,
    Da, detaliul cu activismul mi-a atras și mie atenția, chiar dacă nu am comentat în acest sens în postarea adresată (cel puțin, în principiu) domnului Dacian Cioloș.
    Deoarece, din moment ce au precizat acel criteriu de 10 ani și apoi faptul că trebuia să fie într-o funcție de conducere… păi mai lipsea doar să îi dea numele de familie și prenumele!
    Între noi fie vorba, mi-e neclar cum naiba vrea Dacian Cioloș o schimbare pe aici dacă au elbaborat criterii pentru a numi ca șef un fost șef pus în funcția de șef pentru a reforma funcția de șef pe care o deține? :LOL:

Lasă un răspuns