Scoici la malul apei

Scoica de apă dulce este o delicatesă culinară dacă prepararea a reușit. Pentru că nu este o masă la îndemâna oricui, mulți pionieri au abandonat procesul gătirii înainte de finalizarea acestuia.

Scoica de râu (unio pictorum), despre care o să vorbim aici, trăiește în râurile din toată Europa, din Anglia și până în bazinul Mării Caspice. Se hrănește cu microorganisme pe care le pescuiește din apa filtrată prin lamele(branhii).

La noi în țară, dimensiunea legală pentru recoltare este de 8 cm.

Prima regulă în preparare, ce se aplică tuturor rudelor sale din clasa bivalvia, este ca acestea să se deschidă la căldură fapt ce ne dă certitudinea că sunt vii, deci comestibile.

Și acum, să trecem la gătit:

Pentru început, scoicile se spală de noroi și se pun la fiert într-un ceaun pentru a se deschide. Procesul durează cca 5-7 minute. După pre-fierbere se aleg numai cele deschise, se scot din cochilie, cu mâna sau cu vârful cuțitului, și se spală bine de nisip, după care se îndepărtează partea neagră și anume, stomacul. Cei mai meticuloși, nedorind să piardă nimic, îl taie cu un cuțit ascuțit, după care îl curăță de conținut și clătesc bine.

Apoi, se pun la fiert în altă apă în care se adaugă, după gustul fiecăruia, vin alb, o foaie de dafin, un pic de cimbru sau câteva boabe de piper. Dar, pe baltă, este de  preferat numai vinul alb! Fierberea durează până când ajung la o consistență comestibilă, de obicei pe la 45 de minute, funcție de tăria focului.

Astfel gătite, scoicile se pot mânca după fantezia fiecăruia: ca atare sau frigărui, înmuiate în tradiționalul mujdei de usturoi, cu o salsa de roșii, usturoi, pătrunjel și lămâie sau un sos de vin alb preparat dintr-un bechamel la care se adaugă vin și puțină zeamă din fiertura gustoasă!

Poftă bună, prieteni!

3 comentarii la „Scoici la malul apei

 • 20 martie 2019 la 1:25 PM
  Permalink

  Cand eram mici si ne pierdeam verile pe malurile dunarii strangeam scoici le puneam pe foc sa se deschida si apoi taiam doar piciorul si il faceam pe tavacu sare sau stil frigarui, acum e clar ca metoda nu era foarte buna, vara aceasta voi incerca reteta aceasta dar si altele culese de pe internet, multumim pentru articol.

 • 2 ianuarie 2019 la 8:13 PM
  Permalink

  Am mancat,dar sunt precum cauciucul.Mai ales piciorul. Iar dupa cate stiu eu, cu cat le fierbi mai mult, cu atat devin mai tari. Poate ma lamuriti in privat.

  • 3 ianuarie 2019 la 10:52 AM
   Permalink

   Într-adevăr, sunt mai tari față de cele de apă sărată pentru că necesită un timp de fierbere mai îndelungat. Precum în cazul caracatiței, timpul de gătire este de aproximativ 45 de minute.

Lasă un răspuns