Scrisoare deschisă: Stop abuzurilor asupra pescarilor recreativi din Delta Dunării!
D-lui Ministru al Mediului Apelor și Pădurilor, dl. Barna Tánczos,
D-lui Guvernator al A.R.B.D.D., dl. Marinov Teodosie Gabriel,
Stimați domni,
Evenimente recente ne îndeamnă să vă scriem public pentru că există fapte și indicii concludente care arată modul abuziv, neprincipial și neprofesionist în care sunt hărțuiți pescarii recreativi/sportivi din Delta Dunării. O împrejure petrecută săptămâna trecută arată fără dubii faptul că o acțiune de control desfășurată de doi funcționari ai A.R.B.D.D. s-a soldat cu amendarea unui pescar fără a exista probe clare care să ateste implicarea acestuia într-o faptă care ar presupune atragerea unei contravenții. Mai mult, s-a confiscat un bun. Vă rugăm să urmăriți materialul video ce stă ca probă certă, aflat la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=KVYchSxx57s
Întâmplarea îl plasează pe colegul nostru în rolul contravenientului, dar putea fi oricine. Dl. Ovidiu Ghionu, după cum știți este acreditat ca jurnalist la instituțiile dumneavoastră și desfășoară acțiuni de voluntariat civic cu rolul de a disemina în rândul publicului larg mesaje de protejare și respectare a naturii, a arealului Deltei Dunării în special, după cum ușor se poate observa vizionând materialele dumnealui aici: https://www.youtube.com/watch?v=KVYchSxx57s&list=PLA15k-suVayYsEPTFbHzk3soeyZZfTAcf
Cum s-a ajuns aici? Mai întâi, comportamentul și interpretarea situației de către cei doi controlori excede statutului profesional al funcției publice, prin nerespectarea deontologiei profesionale, aprecierea gravității și pericolului social al unei asemenea fapte, dacă ar fi existat. Dar nu, probe indubitabile arată că nu există!
În cel de-al doilea rând, poate la fel de grav, apreciem că vă faceți răspunzători într-un mod semnificativ de provocarea unor astfel de situații. Prigonirea pescarilor recreativi din Delta Dunării prin interzicerea reținerii peștelui valoros – așa cum îl numesc specialiștii dumneavoastră, respectiv crapul, știuca, șalăul și somnul, pare să fie ambiția managementului piscicol pe care îl practicați.
Strădania zadarnică de a susține cu „argumente științifice” o discriminare evidentă între categorii sociale nu convinge pe nimeni. Numitul „Studiu științific” pe care îl prezentați ca fundament al politicii anuale de pescuit este doar o acoperire, fără legătură cu realitatea, dar în numele căreia vă permiteți să introduceți prevederi arbitrare în actele normative. Este descalificant și degradant acest mod de a face politici publice.
Fără a intra în detalii de profunzime, vă reamintim că același studiu a stat la baza primului proiect de ordin de prohibiție ce conținea o serie de restricții la pescuitul cu plasa care ar fi creat premisele refacerii populațiilor piscicole, se găsește ca fundament științific la varianta finală a acestui ordin, publicată deja în monitorul oficial, și care nu mai conține acele restricții. Ce să credem noi, cetățenii României, văzând dubla apreciere, dubla cântărire?!
Ce să credem noi, cetățenii României, atunci când punctul dumneavoastră de vedere, asumat oficial, spune că nu se poate determina numărul de pescari recreativi care pescuiesc în Delta Dunării, precum și cantitățile de pește capturate de aceștia, ca să nu mai vorbim de specii?! Și, totuși, introduceți restricții!
Ce să credem când, oficial, A.R.B.D.D. apreciază că jumătate din peștele valoros – valuta cum îi spun localnicii, se braconează, iar vina este plasată la pescarii cu undița?!
Cum să asimilăm plasarea discreționară a unei grupe de pescari în categoria cetățenilor de rang inferior care nu au dreptul să mănânce „pește cu oase mari”, așa cum bine spunea un cititor?! Cine vă dă dreptul să introduceți asemenea restricții care aduc mai degrabă cu botnițele plasate pe fețele culegătorilor de struguri din evuri apuse? Au aceste lucruri legătură cu ecosistemele, cu proliferarea populațiilor ihtiologice?! De ce nu reușiți să explicați coerent, pe înțelesul tuturor?
Anul acesta ați introdus conceptul de eliberare imediată a celor patru specii, dezlegându-vă vânătorii de amenzi să atace și să prigonească pescarii cu undițele. Care este motivația acestei discriminări? Care sunt interesele ascunse pentru un asemenea demers? Ce urmăriți de fapt? Nicio rațiune, nicio o logică nu poate justifica așa ceva! Nu au fost de ajuns introducerea restricțiilor la cantitățile de pește transportabil, respectiv la maxim 10 kg/persoană și 15 de familie?!
De ani de zile rostogoliți aceleași motivații goale de conținut fără să vedeți adevăratele probleme, dar ați reușit să o rezolvați pe cea mai mare: ați interzis accesul pescarilor recreativi la peștele bun, creând astfel discriminări și falii sociale. Pe plantația statului numai unii au voie să mănânce din copac, restul de pe jos! Rușine!
Pentru ce ascundeți adevărata problemă, sutele de mii de plase și pescuitul după voie practicat de unii, cetățeni de rangul întâi?!
Incapacitatea, lipsa de viziune a decidenților, a dumneavoastră, a adus lucrurile aici.
În lipsa capacității administrative cetățenii onești ai acestei țări nu sunt datori să suporte excesele, manifestările arbitrariului și ale intereselor ascunse! Cetățenii acestei țări nu vor fi discriminați pentru că așa dictează interese clandestine!
În încheiere, în numele tuturor celor care se simt lezați în drepturile civile, așa cum am mai făcut-o de nenumărate ori, vă mai rugăm încă o dată să eliminați articolul discriminatoriu din ordinul de prohibiție și să reașezați lucrurile în normal, aplecându-vă pe riscurile majore ale protejării biodiversității din Delta Dunării și exploatării sustenabile a resursei piscicole.
Vă mulțumim!
Fundația „La Porțile Deltei”
Post scriptum
Mai jos prezentăm conținutul principal al procesului verbal de contravenție prin care colegul nostru a fost sancționat.
Iată, stimați domni, rezultatul, succesul, politicilor dumneavoastră pe pescuit:
„La data și ora mai sus rubricate d-nul Ghionu Ovidiu a fost găsit pe canalul 36 având asupra sa în minciog un exemplar din specia crap dar ordinul de prohibiție pe anul în curs interzice reținerea acestuia. La solicitarea noastră d-nul Ghionu Ovidiu a eliberat crapul în mediul natural acțiunea fiind filmată cu telefonul din dotare. D-nul Ghionu Ovidiu la momentul controlului executa o filmare a capturii proprii cu crapul respectiv.
Contravenientul Ghionu Ovidiu face următoarele obiecțiuni: Fapta nu există iar peștele a fost eliberat atunci când condițiile fize (fizice n.a) au permis deoarece era în minciog în apă.
Prin săvârșirea acestor contravenții s-au produs următoarele pagube: afectare fond piscicol.
… se aplică următoarele sancțiuni complementare: Contravenientul refuză predarea lansetei Trabucco Achab cu mulinetă Okuma.”