În prim-plan

Semnează pentru interzicerea setcii în România

Fundația „La Porțile Deltei” declanșează o campanie națională de strângere de semnături pentru interzicerea definitivă a folosirii setcii pe tot teritoriul României. https://www.openpetition.eu/fr/petition/online/interzicerea-setcii-in-romania

Setca este o unealtă de pescuit care permite capturarea relativ ușor a unor cantități impresionante de pește din bunurile naturale.

În România este recunoscut declinul constant al populațiilor de pește. În lipsa capacității administrative a statului român cu privire la această problemă, falimentul piscicol este aproape de neevitat fără măsuri imediate.

Scoaterea în afara legii a acestei scule de pescuit – cu excepția setcii de scrumbie; precum și a avei și năvodului în apele interioare garantează refacerea biosistemelor și a resursei piscicole, factor determinant pentru promovarea și manifestarea turismului civilizat, al pescuitului tradițional și al economiei pe orizontală.

Guvernul României, ministerele de resort, trebuie să înțeleagă și să aplice politici publice ancorate în realitate care să asigure exploatarea sustenabilă, inclusiv economică a acestei resurse, în bună armonie cu mediul înconjurător.

Interzicerea pescuitului la setcă pe teritoriul național nu pune probleme de adoptare și/sau implementare. Prin similitudine sunt interzise și alte moduri sau scule de pescuit. Acest lucru este relativ ușor, la îndemâna guvernului, prin eliminarea acestor mijloace din lista uneltelor de pescuit permise, prin introducerea de restricții la comercializare astfel încât să poată fi achiziționate numai de către posesorii de licențe de acvacultură și/sau de către pescarii autorizați de scrumbie – inclusiv pescarii cu permis familial din Delta Dunării. Concomitent, sancțiunile trebuie să se încadreze în sfera infracțiunilor, cu o răspundere penală asociată. Doar în acest fel se conturează garanția diminuării drastice a utilizării acestor unelte de pescuit.

De cel puțin 30 de ani asistăm la nenumărate exemple de braconaj piscicol. Autoritățile mai prind câte un braconier și mii de setci pline de pește, iar de foarte mai multe ori capturile sunt sturioni de diferite dimensiuni. Iată unde s-a ajuns. Aceeași unealtă de pescuit, aceiași pescari se fac vinovați, indubitabil, pentru dispariția sturionului, pește râvnit pentru valoarea imensă de piață.

Anul trecut, în Delta Dunării, pescarii cu plasele au declarat cea mai mică cantitate de pește din istoria pescuitului comercial de după revoluți, respectiv 1.764 tone. Braconajul a atins cote greu de controlat, iar peștele este din ce în ce mai puțin.

Așa-zisele prohibiții pe specii sunt o glumă administrativă fără interzicerea setcii. Spre deosebire de talian sau vintir – scule de pescuit selective, setca este o unealtă de ucidere în care peștele moare, drept urmare nu poate fi folosită la sortarea și eliberarea în condiții optime de viață unor specii prohibite. Deci, rezultatul unor astfel de prohibiții este egal cu zero. Un praf în ochii lumii aruncat cu premeditare, iar pe Dunăre devine un genocid al sturionilor sub tutela legii.

Trebuie să ne bucurăm din nou de ape bogate în pește, iar acesta să fie valorificat sustenabil în beneficiul tuturor.

Statul român trebuie să schimbe paradigma pescuitului, acum în al 12-lea ceas, și să vadă  pericolul.

În consecință, viitorul este al pescuitului cu scule tradiționale, respectiv vintirul și talianul, precum și al pescuitului recreativ/sportiv care aduce pus valoare în economiile locale și cea națională.

Românii trebuie încurajați să practice un turism ecologic, cu dragoste față de apă și natură, chiar și sub forma pescuitului ca activitate recreativă, și să se poată bucura, inclusiv culinar, de această activitate relaxantă, deconectantă.

Dincolo de acestea, statul are obligația de a gestiona eventualele probleme sociale născute din implementarea acestei măsuri chiar dacă peștele din România nu costă niciun leu pentru nimeni, pentru nicio categorie de pescari.

Apelul nostru se adresează tuturor celor care iubesc natura, pescarilor și locuitorilor așezărilor cu tradiție pescărească. Poate spre uimirea multora, există destui pescari comerciali din Delta Dunării care susțin un asemenea demers, conștienți de necesitatea lui și de pericolul în care se află resursa piscicolă.

Este evident că autoritățile trebuie să ia decizii pentru că timpul nu ține cu noi, iar dacă vrem ape bogate ca odinioară atunci să nu mai stăm deoparte.

Susținem această petiție cu determinarea implicării într-un proiect benefic pentru toți și nu doar pentru o mână de oameni care au pierdut conexiunea cu natura și pentru care perspectiva banilor repede câștigați este singurul reper al existenței.

O semnătură este validă numai după confirmarea link-ului trimis pe adresa de e-mail.

Un proiect Fundația „La Porțile Deltei”

https://www.openpetition.eu/fr/petition/online/interzicerea-setcii-in-romania

Lasă un răspuns