Politică/Administrație

Senatorul TÁNCZOS Barna acuză Senatul

Ieri, pe pagina de Facebook, senatorul (UDMR) și ministrul mediului TÁNCZOS Barna a criticat votul din Senatul Românei care a permis adoptarea legii pescuitului în forma sa inițială, și care schimbă administratorul resursei piscicole din Delta Dunării în favoarea ANPA. Din anul 2011, conform legii Rezervației Biosferei Delta Dunării, managementul piscicol se află în atribuțiile A.R.B.D.D., deși până la modificarea respectivă acesta s-a aflat în portofoliul ANPA.

Noua lege repune ANPA în ecuația pescuitului din RBDD după o perioadă de 11 ani în care resursa s-a degradat îngrijorător sub patronajul ARBDD sau a intereselor locale. Managementul RBDD a produs derapaje importante în ceea ce privește administrarea resursei piscicole, dar și protejarea biodiversității, cel puțin în ultimii ani: peste 6.000 de hectare de teren piscicol au fost transformate în agricultură, s-au permis lucrări ilegale precum cea de la Corbu, controalele au evitat cu premeditare marii agricultori și poluatori concentrându-se pe micile acțiuni ale turiștilor, iar de ultimă oră, după adoptarea unor interdicții discriminatorii la pescuit se propune, în mod stupefiant, mărirea amenzilor pentru fapte cu risc minim, de la 5.000 de lei fără niciun temei logic sau social.

Este o decizie greșită, luată în comisiile de specialitate, care nu a mai putut fi corectată în plen. Biosfera Deltei Dunării poate fi protejată doar dacă regulile privind pescuitul si vânătoarea sunt stabilite de Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării. (ARBDD)” a postat ministrul Barna.

În replică, senatorul USR Dragoș Popescu a afirmat: „Păcat că nu i-ați anunțat și pe colegii dvs. senatori care au votat pentru astăzi. Ministerul nu a trimis un punct de vedere scris care să susțină menținerea ARBDD intre instituțiile decidente. Azi în plen au fost doar două voturi împotrivă al meu și al colegului Cosmin Poteraș.”, inducând ideea că ministrul mediului nu a participat la vot. „Proiectul de lege a trecut cu 102 voturi pentru, 2 împotrivă și 10 abțineri. De neînțeles cum chiar și foștii colegi de la USR PLUS au votat pentru.”, a mai afirmat acesta.

foto: g4media

O.G.

Lasă un răspuns