Turism

SONDAJ. Amenzile din Delta Dunării principala cauză pentru scăderea numărului de turiști

În perioada 3-8 august 2023 ziarul Delta Dunării News a realizat un sondaj de opinie cu privire la turismul deltaic cu scopul de e evalua percepția publică relativ la câteva cauze identificate care au condus la scăderea numărului de turiști.

Din informațile noastre, la 31 iulie 2023 gradul de ocupare al structurilor de cazare este de 30-35%%, mai mic cu cca 25% față de anul trecut, iar pensiunile neînregistrate sunt la fel de ocupate.

La întrebarea „Care dintre cauzele de mai jos au determinat scăderea numărului de turiști din Delta Dunării?” au răspuns un număr de 420 de persoane, bifând una sau mai multe opțiuni propuse:

  • Prețurile mari – 34%
  • Lipsa peștelui – 51%
  • Amenzile extraordinar de mari – 65%
  • Turismul „La negru” (lipsa bonului fiscal) – 16%
  • Serviciile turistice sub așteptări – 28%

Respondenții au fost invitați să indice, prin ierahizare, una sau mai multe dintre variantele prezentate. Rezultatul arată faptul că amenzile uriașe, adoptate anul trecut, reprezintă principalul factor al scăderii numărului de turiști, precedat de lipsa peștelui. Pe locul trei se situează prețurile mari, cu 34%, iar serviciile sub așteptări dețin, de asemenea, un procent important. Surprinzător sau nu, pe români nu îi deranjează lipsa bonului fiscal. Doar 16% au indicat ca principală cauză manifestarea turismului la negru.

O foarte mică parte dintre participanți a avut și alte opțiuni, indicând proximitatea Deltei Dunării cu războiul provocat de invazia rusă în țara vecină, Ucraina.

Câteva comentarii zugrăvesc o imagine deloc îmbucurătoare:

Florentin George:Toate variantele , plus faptul ca turistii sunt tratati de autoritati ca niste potentiali infractori !

Daniel Cosac: Toate variantele mai sus menționate,plus ordinul de prohibitie cu interzicerea camparii și a pescuitului de pe mal,nu toată lumea deține o barca.

Petre Pantilie: F) Nesimțire și abuz. Sunt de acord pentru amenzi pentru foc NESUPRAVEGHEAT, dar nu mă obliga să dorm la camping, pensiune sau motel, pentru că deja sună a afacere mână în mână. Libertate pentru campare și acces în limitele bunului-simț. Adică să se țină o evidențiere la intrarea din spațiul Deltei și să am obligația să păstrez curățenia de la campare și până plec. Asta sunt perfect de acord, iar cine nu respectă și lasă mizerie, sunt de acord cu amenzi de peste 25000 de lei până la dosar penal cu minim un an de închisoare.

@nicolaestanica4: Absolut toate,dar cu predilecție legislația facută de-an boulea de toti DOREII. Amenzi mari,nu știi care e zona tampon,zona de cruțare,zona industriala,totul e la cheremul arederbedeilor.

@mdcd4656: Noile reguli ale rezervatiei care discrimineaza pescarii sportivi. Toate limitarile si amenzile aferente au facut multi pescari sa caute alte locatii.

@catalinkatfishing: Dpdv al pescarului….toate cele menționate. Dpdv al turistului care vine la plimbare…preturi mari, servicii „românești”.

@mariannica8029: Amenzile nesimțite si hăituirea pescarilor recreativi sportivi.

Gabriel Gabi: Din pacate cel mai mult strica legislatia. Nu ai voie sa campezi, amenda, nu ai voie cu masina pe malul Dunarii, amenda. Sa ne uitam un pic la Spania care aduce turisti din toata lumea sa pescuiasca la ei. La noi, daca vrei Delta trebuie sa te duci la pensiune, sa dai o palarie de bani pe cazare, plimbare cu barca si transport pe locatii de pescuit. Interese mari, apoi ramane problema el3ctricienilor, care sfideaza orice lege si in continuare baga curent. Va intrebati cumva unde ajunge pestele braconat de ei bai autoritatilor si bai politie de frontiera? La noi pescarii nu ajunge,dar pe filiera pescariilor din Tulcea ajunge cu siguranta. Vai de capul nostru, ne intrebam de ce nu mai vine lumea in Delta. Din cauza Mafiei care a pus stapanire acolo, si nimeni nu face nimic. Au luat malurile Dunarii si au ingradit, cu ce drept? Daca au concesionat , au concesionat luciu de apa nu malurile. Trist, dar adevarat. Dureros, ca autoritatile se fac ca nu vad, sau poate acolo sunt interesele mari , iar noi pescarii de rand nu mai avem acces la Dunare decat daca avem bani de amenzi. Sa va fie rusine, si autoritatilor dar si celor care se ocupa de administrarea Dunarii si a Deltei.

Dacă turismul la structurile turistice de cazare a avut de suferit nu același lucru s-a întâmplat cu turismul de o zi, „de raliu”, după cum zic unii. S-a reluat tradiția plimbării de o zi, în special pentru turiștii care vin din zona litorală, aceștia optând pentru vizitarea în acest mod a deltei. O excursie de patru ore pleacă de la 170 de lei/persoană, iar una mai lungă, de exemplu Letea-Sulina, este 400 de lei, cu o oprire pentru a lua masa în diferite locații, mai mult sau mai puțin autorizate, pentru care plătesc cca 80-100 lei.

Au fost și perioade mai bune, iar sezonul 2023 se anunța promițător după afluxul de 1 Mai, atunci când pensiunile și hotelurile s-au umplut. În plină prohibiție, turiștii au venit puhoi în deltă, și nu la pescuit, dar pește tot au mâncat. Ori de la Metro&Co, ori din braconaj, și asta se întâmplă an după an chiar sub ochii autorităților.

Vom reveni pe subiect la finalul sezonului, atunci când vom avea o imagine mai largă asupra turismului din Delta Dunării, ca activitate ce ar fi trebuit să aducă prosperitate în zonă.

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns