Turism

Spaima știucii: „Salata de icre de știucă de Tulcea”

Un nou produs revoluționează gastronomia tulceană, națională și europeană. La ceas de cumpănă, vine să scoată din criză o zonă defavorizată precum Delta Dunării prin certificarea unui produs de mare atractivitate în turismul gastronomic european, și nu numai.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat deunăzi, cu nespusă împăunare, că cele șapte produse românești recunoscute și protejate în UE s-au îmbogățit cu încă unul, de mult așteptat, a cărui rețetă acum a fost desecretizată: Salata de icre de știucă de Tulcea.

Bucătarii, gastronomii, degustătorii și cercetătorii din minister și alte instituții de profil, după ani de sacrificii petrecuți în fotoliile incomode de piele sau prin deplasări în condiții vitrege, au făcut pasul decisiv și au înregistrat acest produs de elită care urmează să fie mândria generațiilor ce vor urma, tulceni, europeni și marțieni.

Într-adevăr, este o combinație de care puțini dintre locuitorii ai Deltei au auzit.

Iată, melanjul, spaima știucii, protejat și recunoscut la nivel Michelin, Goodyear, etc, cu ingredientele dezvăluite într-o ordine absolut aleatorie:

  • ulei: max. 71%;
  • icre de știucă sărate(a nu se citi hering, cod, șamd): min. 15%;
  • icre de orice alt pește deltaic sărate(desigur, fără știucă): max. 14%;
  • apă carbogazoasă(de preferat ce e la șpriț);
  • zeamă de lămâie(din Delta Dunării).

Ce se compară cu mândria de a fi tulcean când vezi rețeta asta?! Poftă bună, și să nu exagerăm! Poate fi scump că de azi e „de fiță”, dar ce mai contează?!

 „Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un produs care reprezintă tradiția locală de prelucrare a peștelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice delimitate, ne luminează MADR.

Să sperăm, totuși, că nu va fi așa și cu pălinca de prune!

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns