În prim-plan

Spitalul Județean Tulcea va fi spital suport pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2

Comunicat de presă

După ce în cursul zilei de luni, 30 martie 2020, prefectul judeţului Tulcea, Alexandru Cristian Iordan, a verificat la Babadag, alături de reprezentanţii Poliţiei, dacă se respectă normele de autoizolare voluntară la domiciliu de către pesoanele revenite în ţară în ultimele două săptămâni şi familiile acestora, ieri, marţi 31 martie 2020 a avut loc o nouă acţiune în acest oraş.

Este vorba despre o campanie de conştientizare a prevederilor Ordonanţelor Militare în rândul comunităţii de romi xoraxaj care nu se află în izolare voluntară şi care au obligaţia de nu părăsi domiciliul decât justificat (să prezinte o declaraţie pe proprie răspundere).

La sediul Primăriei Babadag, subprefectul judeţului Tulcea, Carmen Caloianu, alături de primarul oraşului Babadag şi de reprezentanţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Babadag a avut o prezentare a prevederilor Ordonanţelor Militare la care au participat cinci lideri informali ai comunităţilor de romi xoraxaj. Acestora li s-au furnizat materiale-suport şi alte materiale informative cu sprijinul reprezentantei Crucii Roşii. la Babadag.

Tot ieri, 31 martie 2020, îca urmare a publicării Ordinului Ministrului Sănătăţii nr.533/29/03.2020 cu privire la Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, vă înformăm că Spitalul Județean de Urgență Tulcea a fost desemnat spital de suport pentru tratarea  pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2. Potrivit Ordinului în cadrul Secției de Boli Infecțioase a SJUT vor fi tratați pacienții cu Covid-19 care prezintă forme ușoare spre medii ale bolii. De asemenea, Spitalul Municipal Medgidia a fost desemnat Materinitate pentru cazurile COVID 19 pozitiv iar pentru cazurile de bolnavi depistaţi pozitiv COVID 19 şi au nevoie de dializă au fost desemnate FRESENIUS NEFROCARE (tura suplimentară) şi Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta pentru cazuri grave si critice.

Astfel, în contextul publicării Ordinului Ministrului Sănătăţii nr.533/29/03.2020 cu privire la Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19 ieri la sediul Instituţiei Prefectului Judeţul Tulcea a avut loc o întâlnire a prefectului Alexandru Cristian Iordan cu dr. Anca Viciana Donciu, şeful Secției de Boli Infecțioase a SJUT, în care s-au purtat discuţii asupra modului de aplicare a ordinului. şi despre posibilitatea de montare a unei linii de oxigen şi dotarea cu un aparat de radiografie mobilă în secția de infecțioase.

Ca urmare a demersurilor Instituţiei Prefectului Judeţul Tulcea pentru autorizarea în regim de urgenţă a laboratorului sanitar veterinar din cadrul DSVSA Tulcea pentru testarea probelor COVID 19, Ministerul Sănătătii a transmis un aviz favorabil motiv pentru care tot în cursul zilei de ieri a.avut loc întâlnirea prefectului Alexandru Cristian Iordan cu reprezentanţii DSP, DSVSA şi SJU Tulcea pentru definitivarea modalităţi de testarea prin intermediul laboratorului sanitar veterinar. În timpul întâlnirii s-a discutat şi despre stadiul lucrărilor la zona de biosecurirtate a laboratorului precum şi despre personalul implicat în această activitate: de la DSVSA Tulcea – 4 specialiști şi de la SJUT – 2 specialişti.

Astăzi, 01.04.2020, în cadrul Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare al Intervenţiei din incinta ISU Delta Tulcea s-au prezentat și actualizările bazei de date cu persoanele aflate în autoizolare şi carantină, ocazie cu care vă putem confirma oficial faptul că:

-la nivelul județului Tulcea, la data de 31.03.2020, sunt înregistrate 2161 persoane aflate în izolare voluntară la domiciliu, în scădere față de ziua precedentă când au intrat în izolare voluntară 212 persoane şi au ieşit din perioada de izolare voluntară de 14 zile un număr de 447 persoane.

Până la data de 31 martie 2020 au ieşit din perioada de izolare de 14 zile un număr de 1708 de persoane. De asemenea, la această dată se află în carantină un număr de 235 persoane. Până la data de 31 martie 2020 au ieşit din perioada de carantină 27 persoane.  Numărul total de paturi din centrele de carantină este de 298.

În ceea ce priveşte bilanţul acțiunilor de monitorizare și control privind respectarea condițiilor de autoizolare în conformitate cu legislația în vigoare, la nivelul judeţului Tulcea, în data de ieri 31 martie 2020 s-au efectuat 881 de controale, la 729 de locuinţe de către lucrători ai Poliţiei şi la 152 de locuinţe de către lucrători ai Jandarmeriei fiind verificate în total 2355 persoane, dintre acestea 1933 de către lucrători ai Poliţiei şi 422 de către lucrători ai Jandarmeriei.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Politie Tulcea, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine și siguranţă publică, acționează permanent în teren atât pentru asigurarea respectării restricțiilor de circulație impuse prin Ordonanțele Militare cât şi pentru prevenirea și combaterea criminalității.

În urma efectuării acestor acţiuni privind respectarea prevederilor din Ordonanţele Militare emise de Guvernul României a reieșit faptul că nu toate persoanele au respectat condițiile impuse de lege, motiv pentru care reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Tulcea au aplicat 142 de sancţiuni contravenţionale pe parcursul zilei de ieri 31.03.2020, 135 sancțiuni contravenționale de către lucrători ai Poliţiei şi 7 sancțiuni contravenționale de către lucrători ai Jandarmeriei în valoare totală de 477.400 lei, din care 450.000 lei aplicate de poliţişti.

Până în prezent, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Tulcea au aplicat un număr de 1,032 sancţiuni contravenţionale cu o valoare totală de 3.179.199 lei.

Astăzi, 01.04.2020, domnul prefect Alexandru-Cristian Iordan a efectuat o altă vizită la spațiile de carantinare din județ, pentru a verifica în ce mod sunt respectate condițiile de carantinare și de a recepționa eventualele solicitări ale persoanelor aflate în carantină. Pe perioada vizitei s-au respectat întocmai măsurile de siguranță cerute de context. În cea mai mare parte a lor cei aflați în carantină sunt cooperanți, înțeleg situația și respectă condițiile cerute. Au avut unele solicitări punctuale care urmează a fi rezolvate de proprietarii locațiilor.

Vă rugăm să nu uitați de 0800800358 – linia verde la care puteţi primi informații despre situațiile legate de COVID-19. Programul de funcționare al liniei verde este de zilnic, între orele 08:00 si 23:00. Tulcenii sunt rugați să apeleze numărul unic de  urgență 112 doar pentru situații de urgență!

Pentru corecta informare a populaţiei vor fi publicate atât pe pagina oficială a Instituţiei cât şi pe pagina de socializare buletine de presă ale Grupului de Comunicare Strategică precum şi comunicate de presă locale ale Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, precizează Prefectul județului Tulcea.

(g:d:)

Lasă un răspuns