Sturioni eliberați la Marea Neagră și Golful Musura
Exemplare vii de sturion, redate mediului natural
În data de 28.08.2023, poliţiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Sulina, împreună cu reprezentați ARBDD, desfășurând o acțiune pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol în Delta Dunării, au descoperit în zona insulei Sahalin, înșiruiri de plase în lungime totală de 320 metri cu o captură de 7 exemplare de sturion, în stare vie.
Peștele a fost redat mediului natural, iar plasele tip ohane, în valoare de 2.000 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
În data de 24.08.2023, poliţiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Sulina, desfășurând o acțiune pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol în Delta Dunării, au descoperit în Golful Musura, înșiruiri de plase în lungime totală de 1125 metri cu o captură de 5 exemplare de sturion, în stare vie.
În cauză polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii unor infracțiuni la regimul braconajului piscicol, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, precizează Garda de Coastă.
Aceste cazuri sunt accidentale, izolate, raportat la numărul imens de plase ce împânzesc apele litorale și interioare din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Sturionii, peștele sub măsură, peștele care are o lată interdicție la reținere rămâne la bunul plac al pescarului pentru eliberarea sa în mediul natural, indiferent de starea în care se află, viu sau mort.
Pescuitul cu setca sau ohanul nu poate garanta eliberarea în stare vie a peștelui deoarece cel mai mult se sufocă în rețeua de fire în care s-a încurcat. În acest scenariu autoritățile întocmesc dosare penale chiar și pentru sculele de pescuit marcate, deci legale, pentru vina de a fi capturat sturion sau alt pește interzis folosind plase autorizate.
Practic, pescarii au voie să pescuiască cu setca, dar dacă accidental capturează sturion riscă dosar penal, dar pușcărie fac doar sculele de pescuit respective bifând astfel „acțiunile” de control. De zeci de ani așa funcționează pescuitul în țara noastră, fără logică, fără perspectivă. Rezultatul invariabil este distrugerea fondului piscicol. Vom reveni.
Ovidiu Ghionu